Elfogadta a román képviselőház szerdán a fizetés helyetti teljesítés törvényét, amely lehetővé teszi, hogy a jelzáloghitelesek adósságuk visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant.

A törvényt kezdeményező Daniel Zamfir, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint a – sajtó által “odaadod a házad, megszabadulsz az adósságtól” szlogennel emlegetett – törvény mintegy 800 ezer, törlesztési gondokkal küzdő romániai jelzáloghiteles számára biztosít menekülési alternatívát az adósságcsapdából.

A jogszabály a bankok heves tiltakozását váltotta ki, ugyanis a gazdasági válság előtt felvett hitelek esetében a jelzáloggal terhelt ingatlanok piaci értéke időközben jelentősen csökkent és ma már az adósság felét sem fedezi.

A román bankszövetség szerint az intézkedés valójában nem szociális jellegű, mert nem segít az adósoknak megőrizni lakásukat, hanem az ingatlanspekulánsoknak kedvez, akik 2008 előtt az árak további növekedését feltételezve vettek fel hatalmas hiteleket ingatlanprojektekre, most pedig megszabadulnak adósságuk jelentős részének visszafizetési kötelezettségétől.

Nicolae Cinteza, a Román Nemzeti Bank bankfelügyeleti igazgatója szerint a törvény akár bankcsődöket is okozhat, de legalábbis “megöli a hitelezést”. Azt jósolta, a bankok a mostani 15 százalékról, legalább 40-45 százalékra fogják növelni az ingatlanhitelekhez megkövetelt minimális önrészt.

A bankszféra ellenérveit figyelmen kívül hagyva a bukaresti képviselőház gyakorlatilag egyhangúlag (egyetlen ellenszavazattal és egy tartózkodás mellett) szavazta meg szerdán a fizetés helyetti teljesítés törvényét. A jogszabály hatályba lépéséhez már csak Klaus Iohannis államfő aláírására van szükség.

A bankszövetség már korábban jelezte: ha nem sikerül meggyőznie az államfőt, hogy visszaküldje a törvényt megfontolásra a parlamentnek, az alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály érvénytelenítése reményében.