A napi fogyasztási cikket értékesítő üzleteknek 2015. december 30-ig helyesbítő bevallást kell tenniük az élelmiszerlánc felügyeleti díjról, miután megváltozott annak számítási módja – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A megállapított felügyeleti díjat 2016. január 31-ig egy összegben, késedelmi pótlék alkalmazása nélkül kell majd befizetni a hivatalnak. A korábban beadott 2015-ös bevallás alapján befizetett felügyeleti díj összege beszámítható a helyesbítés során megállapított díjba.

A helyesbítés azokat az élelmiszerlánc szereplőket érinti, amelyek felügyeleti díj kötelezettségét – részben vagy teljes egészében – korábban a napi fogyasztási cikk értékesítéséből származó előző évi nettó árbevételük függvényében sávos díjszabás alapján állapították meg.

A díj mértéke – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét egységesen a díjköteles tevékenységből származó, jövedéki adó, illetve népegészségügyi termékadó nélkül számított előző évi árbevétel 0,1 százaléka minden szektorban.

A helyesbítő felület várhatóan 2015. december második hetétől lesz aktív, a Nébih honlapján folyamatosan közzéteszi a módosítással kapcsolatos aktuális információkat.

Kivételt képeznek ez alól a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó termelők, vállalkozások; itt a helyesbítő bevallás során a díjszámítás alapja a 2014-es naptári év.