A Gyulai Törvényszéken 2015. november 13-án „Próbáljuk együtt, így is lehet…” címmel regionális szakmai napot tartottak a bírósági mediációval kapcsolatban, melyen a Debreceni, Szegedi és Szolnoki Törvényszék is képviseltette magát.

A rendezvényt dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke nyitotta meg. Utána elsőként dr. Rúzs Molnár Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense tartott előadást, melyben a munkaügyi perek esetén előírt egyeztetési kötelezettséget hasonlította össze a mediációval. Ezután dr. Orosz Krisztina, az OBH Mediációs Munkacsoportjának tagja ismertette az eddig elért eredményeket, majd dr. Bazsó Bernadett mediátor a mediált bírósági ügyek utóéletét mutatta be.

Ezt követően a regionális szakmai nap dr. Kertész Tibor címzetes egyetemi docens „Szerepkonfliktusok és módszertani dilemmák a mediáció gyakorlatában” című előadásával folytatódott, aki számos gyakorlati példán át, nagyon szemléletesen és magával ragadó stílusban mutatta be a közvetítői tevékenységet. A délután során a hallgatóság tagjai kis csoportokat alkottak, és egy jogesetet oldottak meg. Az esetet mediátorként kellett a csoporttagoknak közösen áttekinteniük, majd alkalom nyílt a lehetséges megoldások megbeszélésére, a felmerülő problémák és kérdések megvitatására.

A kötetlen hangulatú rendezvény zárásaként dr. Szabó Mária, a Gyulai Törvényszék koordinátora a regionális szakmai nap során szerzett tapasztalatokat és jó gyakorlatokat összegezte.

A rendezvény az Országos Bírósági Hivatal támogatásával valósult meg.