Az oktatás és a kutatás területén új kapukat nyit a magyar-kínai katonai felsőoktatási együttműködésben az a megállapodás, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kötött pénteken a kínai Népi Felszabadító Hadsereg Nemzetvédelmi Egyetemével – közölte az NKE tudományos rektorhelyettese, Padányi József mérnök dandártábornok Pekingben.

Padányi József úgy vélte, a Nemzetvédelmi Egyetem rektorával, Csang Si-po vezérezredessel aláírt dokumentumban foglaltak jelentős, minőségi váltást fejeznek ki a két intézmény viszonyában; új lehetőségek nyílhatnak meg az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói számára, amelyek elmélyült tapasztalatcserékben ölthetnek formát.

A dandártábornok elmondta: arra számít, hogy hallgatókat küldenek majd egymás egyetemeire rövidebb vagy hosszabb időre, oktatókat delegálhatnak egymáshoz, találkozókat szervezhetnek bizonyos témák megvitatására, vagy mindkét fél részéről fontosnak ítélt közös kutatásokban vehetnek majd részt.

Hozzátette: a kutatási projektek témái között szerepelhetnek például olyan “feszítő problémák” is, mint például a kibervédelem, vagy az éghajlatváltozásból adódó kihívások.

“Mindkét fél kifejezte abbéli szándékát, eltökéltségét, hogy a következő években aprópénzre, konkrét programokra váltsa a most aláírt dokumentumban szereplő elvi lehetőségeket” – állapította meg Padányi József. Egyúttal úgy vélte, mivel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemcsak katonai, hanem például jogi, gazdasági és közigazgatási kérdésekkel, képzéssel is foglalkozik, a magyar-kínai intézményi kapcsolatot is egyfajta komplexitás fogja jellemezni.

“A kínai hadsereget és a katonai területeket érintő, most induló reform nagy valószínűséggel érinteni fogja az oktatási területeket is és ebben nekünk igen nagy tapasztalataink vannak, amiket meg tudunk osztani a partnereinkkel” – jegyezte meg Padányi József, utalva arra, hogy Magyarországon az e területet érintő felsőoktatási átalakítást már több lépcsőben véghezvitték.

A kínai hadsereg Nemzetvédelmi Egyeteme a kelet-ázsiai ország legmagasabb szintű katonai tanintézete, ahol a kínai katonai vezetés különböző szintjein szolgálók teljes körét képzik. Körülbelül 2500 hallgatója van, tanfolyami képzésein évente nagyjából 400 külföldi, köztük néhány magyar is megfordul.

A kínai egyetemmel kötött együttműködési megállapodás előkészítése 2013 őszén kezdődött, amikor Patyi András, az NKE rektora Pekingben járt.

A Padányi József által vezetett delegáció az elmúlt napokban a kínai stratégiai Tanulmányok Intézetében, valamint a sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Intézetében is megbeszéléseket folytatott biztonságpolitikai kérdésekről.