Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrésze, a boszniai Szerb Köztársaság felfüggeszti az együttműködést az országos ügyészséggel, rendőrséggel és bírósággal, mert a boszniai hatóságok elfogtak öt boszniai szerb férfit, akiket háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak – számolt be róla honlapján a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

Öt szerb nemzetiségű férfit fogtak el emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával abban a bosznia-hercegovinai rendőrségi akcióban, amelynek célja az 1992-1995-ös boszniai háború idején a muzulmán bosnyákok ellen végrehajtott háborús bűnök elkövetőinek felkutatása az ország nyugati részében. Ez volt az eddigi legátfogóbb akció Nyugat-Boszniában, Novi Grad környékén. Négy helyszínt vizsgáltak át a boszniai ügyészség megbízásából, közöttük a helyi rendőrség épületét is.

A feltételezett bűncselekmények következtében Novi Grad környékéről 1992-ben szinte a teljes bosnyák lakosságot elűzték, valamint 27 civilt meggyilkoltak. A lakosság elűzése során a feltételezett elkövetők megkínozták, testileg és lelkileg bántalmazták, fogva tartották és kirabolták a helyi civil lakosságot. Az elűzöttek nagy része azóta sem tért vissza otthonába.

A boszniai szerb kormány a rendőrségi akciót elfogadhatatlannak és provokatívnak nevezte, mert szerintük azt bizonyítja, hogy az országos, szövetségi szintű bíróság nem bízik a helyi rendőrségben. A boszniai ügyészség viszont azt közölte, hogy azért hagyták ki a helyi rendőrséget a vizsgálatból, illetve azért kutatták át a helyi rendőrség épületét, mert a gyanú szerint a 27 áldozat eltüntetésében a rendőrség is részt vett, és erre kerestek bizonyítékot az archívumokban.

A boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és majdnem kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Háborús bűnök miatt eddig több mint kétszáz embert ítéltek el, többségében szerbeket.

A boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény két, egymástól független részre osztotta Bosznia-Hercegovinát, a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, és a főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. Milorad Dodik, a szerbek lakta országrész elnöke többször is országrésze elszakadását jelentette be, illetve egy népszavazást is tervez a szövetségi szintű igazságügyi szervek el nem ismeréséről.