A Fővárosi Főügyészség vádat emelt jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dr. R. Z., a Magyar Televízió Zrt. egykori elnöke, majd stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója ellen.

A vádirat lényege szerint dr. R. Z. magánszemélyként még 2010-ben egy budapesti XII. kerületi ingatlanügyletben közvetítői tevékenységet végzett, melyért az ingatlan vásárlóitól mintegy 100 ezer euró (kb. 26,5 millió Ft) sikerdíjat kapott.

A vádlott az így megszerzett jövedelmét azonban a 2011. év májusában az adóhatósághoz benyújtott SZJA – bevallásában – mint önálló tevékenységből származó jövedelmet – nem szerepeltette, hanem az eltitkolt jövedelmét az ingatlan vevőivel egy, a résztulajdonában álló Seychelles-szigeteken bejegyzett off-shore cég Lichtensteinben vezetett bankszámlájára utaltatta, mely bankszámlához egyedi megbízással hozzáféréssel is rendelkezett.

Az off-shore cégnek és lichtensteini bankszámlájának a magánügyletben csak annyi szerepe volt, hogy a vádlott így megkerülhette magyarországi adófizetési kötelezettségét.

Dr. R. Z. a valótlan tartalmú adóbevallása benyújtásával a 2010-es adóévre vonatkozóan – személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás bevallási és fizetési kötelezettségét megszegve – összesen mintegy 12.600.000,- Ft vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek.

A vádlott terhére rótt bűncselekmény a törvény szerint akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.