A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Kaland Travel Kft. hiányos és megtévesztő tájékoztatást adott az utazások kiválasztása szempontjából lényeges információkról, a jogsértésért 1 millió 300 ezer forint bírságot szabott ki a cégre – közölte a versenyhivatal.

A tájékoztatás szerint a GVH az utazásszervező cég 2013 októberétől megjelenő egyes programfüzeteit és egyéb hirdetéseit vizsgálta. A vizsgálat megállapította, hogy a Kaland Travel hiányos és megtévesztő tájékoztatást adott az utasoknak egyebek között az utazás áráról, az idegenforgalmi adó összegéről, a többletköltségekről és a szállás helyszínéről. A bírság megfizetése mellett helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezték a vállalkozást.   

A hatóság döntése szerint a Kaland Travel Kft. csak az utazási szerződés megkötését követően közölt a fogyasztókkal fontos, kötelezően feltüntetendő információkat a fakultatív programokról az általa szervezett Bécsi adventi vásár, Velencei karnevál, Földközi-tenger gyöngyszemei és Garda-tó fantázianevű utazásokkal kapcsolatban.     

A GVH azt is megállapította, hogy a Bécsi adventi vásár, a Velencei karnevál és a Garda-tó programok hirdetett ára (alapára) nem az általánosan alkalmazott fogyasztói ár volt.

A versenyhivatal a bírság kiszabásakor az egyes utazási szolgáltatások értékesítéséből származó árbevételéből, annak 5 százalékából indult ki. Súlyosító körülményként értékelték többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat visszatérően valósult meg, és jelentős számú fogyasztót ért el, és az egész kereskedelmi gyakorlat a valótlan, illetve hiányos tájékoztatáson alapult.