Több mint egyhetes késlekedés után az EU-tagországoknak végül sikerült megállapodniuk az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankciók meghosszabbításáról – közölték nevük elhallgatását kérő uniós diplomaták.

A tájékoztatás szerint a büntetőintézkedések hatályának hat hónappal való meghosszabbításáról az EU-országok unióhoz akkreditált nagykövetei állapodtak meg az Európai Tanács csúcstalálkozója után.

Az ügyben a végleges és hivatalos döntés megszületik, ha egyik tagország sem változtat jelenlegi álláspontján – közölték név nélkül nyilatkozó illetékesek.

Az EU tavaly júliusban döntött az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókról. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Az uniós tagállamok júniusban arról döntöttek, hogy 2016. január 31-éig meghosszabbítják az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt életbe léptetett gazdasági büntetőintézkedéseket.