Hatékonyabb állami beavatkozás várható a hamis termékek elleni harcban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által kötött együttműködési megállapodás eredményeként – közölte az SZTNH égisze alatt működő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Az egyezmény értelmében a rendszeres tájékoztatáson és kommunikációs együttműködésen túl a két szervezet képzéseket, rendezvényeket és előadásokat tart a szellemitulajdon-védelmi eszközök tudatos használatának elősegítése érdekében.

Az NFH szerint a fogyasztóvédelem egyik legfontosabb feladata a fogyasztói tudatosság növelése, a társadalmi tudatformálás és a tudatos fogyasztói magatartás erősítése. Emellett a hatóság fellép a fogyasztói megtévesztésekkel szemben, megakadályozva, hogy a fogyasztók biztonságára és egészségére is veszélyt jelentő, a legtöbb esetben gyenge minőségű termékek kerülhessenek forgalomba.

Az SZTNH előrelépésnek tartja ezt a megállapodást, hiszen a társadalmi tudatformálás mellett hangsúlyosabb szerepet kaphat a tanácsadás és a különböző konzultációk megszervezése. Ugyanakkor a hivatal folytatja a szellemi-tulajdonnal kapcsolatos attitűdök rendszeres vizsgálatát és felmérését, valamint az eredmények értékelését.

A két szervezet vezetése kiemelten fontosnak tekinti a szellemitulajdon-védelmi rendszerek hatékony működtetését és fejlesztésének szükségességét, valamint a tulajdonjogok megsértésének szankcionálását – olvasható a közleményben.