Négy nemzetközi újságíró-szervezet panaszt tett hétfőn az Európa Tanácsnál (ET) a lengyel közmédia átalakítása miatt, mondván, hogy az új szabályozás veszélybe sodorja a média függetlenségét.

Az Európai Uniótól független, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács tájékoztatása szerint a beadványt az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ), az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ) és a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) közösen jegyzi.

A sajtószabadságot védelmező szervezetek arra figyelmeztettek a strasbourgi székhelyű tanácshoz benyújtott dokumentumban, hogy a törvénymódosítás a lengyel média függetlenségét veszélyezteti. Hangsúlyozták, az új szabályozásnak biztosítania kell a közmédia függetlenségét.

A négy újságíró-szervezet arra szólította fel a lengyel kormánypártot, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, az ugyanis jelentős mértékben megerősítené a közvetlen kormányzati ellenőrzést a közmédia felett, ami “teljes mértékben elfogadhatatlan egy valódi demokráciában”.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy a brüsszeli szervezet január 13-án “politikai vitát” tart a jogállamiság lengyelországi helyzetének kérdéséről, miután a varsói parlament néhány nappal ezelőtt megszavazta a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, amely széles körű tiltakozást váltott ki Lengyelországban és külföldön egyaránt.

A lengyel parlamenti alsóházban előző szerdán, a felsőházban pedig másnap megszavazott jogszabály azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig több részvénytársaság keretében működő média – a rádió és a tévé – vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.

Az októberi választások nyomán kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) a közmédia szerepének megerősítésével, a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolja a reformot. A módosítás ellenzői szerint azonban a kormánypárt célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése.

A törvénymódosítás hatályba lépése előtt még szükség van Andrzej Duda lengyel államfő jóváhagyására is.