Az év elején, közel két éve első alkalommal devizakötvényt bocsát ki Magyarország, de változatlanul törekszik a devizaadósság arányának csökkentésére – erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban.

A miniszter közölte: Magyarország devizakötvény kibocsátását tervezi januárban, vagy februárban. A tervezett kibocsátás denominációját, összegét és lejáratát nem részletezte. Megjegyezte azonban, hogy Magyarország az idén esedékes refinanszírozási igény egy kisebbik hányadát jüankötvény kibocsátásával tervezi fedezni a Kínával kötött megállapodásnak megfelelően.

Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója december közepén jelentette be, hogy Magyarország az idén összesen 312 milliárd forint értékben tervez devizakötvényt kibocsátani.

Magyarországnak az idén 1,52 ezer milliárd forint külföldi devizában denominált kötvényt kell törlesztenie, több mint kétszeresét a tavalyi 743 milliárd forintnak.

Alapvetően a devizaadósság részarányának csökkentésére törekszünk, ez azonban nem jelenti azt, hogy időnként ne lehetne tesztelni a tőkepiacot – mondta Varga Mihály.

A magyar devizaadósság részaránya a tavalyi év végére már 32 százalékra zsugorodott a négy évvel korábbi 50 százalékról.

A Kelet-Közép-Európában megszokott módon a lehető leghamarabb gondoskodni szeretnénk az éves refinanszírozási igény fedezetéről, hogy aztán később ezzel már ne legyen gond. A lejáratok esedékessége miatt erre értelemszerűen januárban vagy februárban kell, hogy sor kerüljön – mondta a miniszter.

Magyarország legutóbb 2014 márciusában jelent meg a nemzetközi tőkepiacon egy 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátással, ami tavaly 5,6 százalékos hozamot hozott a befektetőknek, a Bloomberg USD Emerging Market Sovereign Bond Index alapján a legmagasabbat az EU euróövezeten kívüli keleti régiójában.

Lengyelország és Románia már korábban jelezte, hogy az idei első negyedévben eurókötvény kibocsátás tervezi és Bulgária is kilátásba helyezte egy kibocsátás lehetőségét. A kibocsátások, amennyiben megvalósulnak, nagyban hozzájárulnak az egyébként szűkülő eurókötvény piac fellendítéséhez. A JPMorgan Chase & Co., múlt havi prognózisa szerint a fejlődő térségekben az idén mintegy kilenc százalékkal csökkehet a szuverén és vállalati kötvények kibocsátása.