A lengyel alkotmánybíróság okafogyottá minősítette az új alkotmánybírák megválasztására vonatkozó panaszokat, és megszüntette az ezzel kapcsolatos eljárást – jelentette a lengyel közszolgálati televízió. Az alkotmánybíróság azzal indokolta döntését, hogy a heves belpolitikai vitát és külföldi bírálatokat kiváltó, az eljárás tárgyát képező parlamenti határozatok ügyében nem illetékes.

A lengyel kormány szóvivője ezt követően lezártnak minősítette a testület körüli vitát.

Az eljárás azokra az alkotmánybírósági panaszokra terjedt ki, melyeket a jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO), illetve a lengyel emberi jogi szóvivő nyújtottak be az alkotmánybíróság tagjait megválasztó parlamenti határozatok miatt. Mindkét határozatot a tavaly októberi parlamenti választások nyomán többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) fogadta el.

Az első határozattal a PiS érvénytelennek minősítette azt, hogy az októberi parlamenti választások előtt nem sokkal az előző szejm 5 új alkotmánybírót választott. A másik határozattal a PiS 5, általa jelölt bírát választott meg.

A szóban forgó határozatok ellen benyújtott panaszokat az alkotmánybíróság múlt csütörtökön zárt ajtók mögött tárgyalta meg. Az elvileg 15 tagú testületből 10 bíró volt jelen, vagyis azok a bírák, akik még a PO kormányzása idején lettek az alkotmánybíróság tagjai. A jelenlévők közül 3 bíró ellenezte a döntést, köztük volt Andrzej Rzeplinski, a testület elnöke is. A testület úgy ítélte meg, hogy a lengyel alkotmány értelmében csak a törvények alkotmányosságáról dönthet, az említett határozatok elbírálására viszont nem illetékes. 

Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő sajtóértekezletén örömének adott hangot, hogy az alkotmánybíróság körüli vita – mint fogalmazott – “véglegesen lezárult”. “Az alkotmánybíróság helyesen lépett, a probléma megoldódott” – értékelte.

Egyes kommentátorok szerint az ítélet valóban véget vet az alkotmánybíróság és a lengyel parlament, illetve a lengyel elnök közötti vitának, és lehetővé teszi a PiS által megválasztott 5 új alkotmánybíró munkába lépését. Más értelmezések szerint azonban a legfontosabb alkotmánybírósági tárgyalás még hátra van. Ez a PiS által decemberben megszavazott törvénymódosításra vonatkozik, melynek kulcseleme, hogy a 15 tagú testület legalább 13 bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat érvényes határozatokat.

A PiS-nek az alkotmánybíróság működésére és az összetételének részleges megváltoztatására irányuló lépéseit élesen bírálták a lengyel ellenzék és az Európai Unió egyes képviselői, de bírálatokat fogalmazott meg a lengyel legfelsőbb bíróság is. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről, a megbeszélés egyik fő témája éppen az alkotmánybíróság helyzete lenne.