A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindent megtesz azért, hogy a fogyasztók megfelelő minőségű magyar termékekhez jussanak – mondta Barátossy Gábor, a Nébih borászati, alkoholos termékek igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Az igazgatóhelyettest annak kapcsán kérdezték, hogy a Nébih szakemberei 13 100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közös akció során egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben. Az előállítóra 30 millió forint bírságot szabtak ki.

Barátossy Gábor elmondta, a hamis borok nem tartalmaztak az egészségre káros anyagot, pusztán nem feleltek meg a jogszabályoknak, alkoholtartalmuk – 47 és 71 százalék közötti arányban – nem szőlő eredetű cukorból származott. Az ilyen esetek nem válnak a magyar borászat dicsőségére, szerencsére azonban egyre ritkábban fordul elő – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a szabályozás nagyon szigorú, a magyar fogyasztók biztonságban vannak. Mint a mostani eset is mutatja, ha nem az előírások szerint dolgozik egy borászat, bezárják az üzemet. A Nébih a külföldről – köztük a tengerentúlról – érkező borokat is rendszeresen ellenőrzi, és eljár, ha szabálytalanságot tapasztal – mondta az igazgatóhelyettes.