Összesen 19 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a CIG Pannónia biztosítási csoport élet- és vagyonbiztosítóját, egyebek mellett vállalatirányítási, nyilvántartási, informatikai és fogyasztóvédelmi jogsértések miatt – közölte a jegybank.

A tájékoztatás szerint 10 millió forintot a vagyonbiztosítónak, 9 millió forintot az életbiztosítónak kell befizetnie a feltárt, orvosolható jogsértések miatt.

Az MNB rendszeres ellenőrzés keretében 2016. januárjáig tartó átfogó vizsgálatot folytatott a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (vagyonbiztosító) és a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-nél – írja az MNB.

A vizsgálat nyomán a jegybank kötelezte a biztosítókat: a felügyelőbizottságok irányítsák a jogszabályoknak megfelelően a belső ellenőrzési területeket, alakítsanak ki áttekinthető szervezeti felépítést és ehhez kötődő hatékony döntéshozatali eljárásokat, készítsék el jogszabályszerűen a kiszervezésre vonatkozó belső szabályzataikat.

A jegybank kötelezése alapján mindkét biztosítónak meg kell szüntetnie panaszkezelési tevékenységével, és az erre vonatkozó szabályzataival kapcsolatos hiányosságokat. A jegybank emellett több témában előírta az ügyfelekkel kötött szerződésekre vonatkozó jogsértő, hiányos tájékoztatások megszüntetését, illetve azok jogszerű módosítását – áll a közleményben.

A vagyonbiztosítónak például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításai esetében a jövőben időben kell kiküldenie a biztosítási évfordulóról, a következő időszak díjáról tájékoztató, a kártérítési igényekre vonatkozó, illetve az elmaradt díjfizetések miatt megszűnt szerződésekről szóló ügyfélértesítőket – írja a jegybank.

Az MNB kötelezései alapján a biztosítóknak ki kell küszöbölniük az egyes nyilvántartási-adatfeldolgozási rendszereikben tapasztalt hiányosságokat, illetve gondoskodniuk kell a feltárt számviteli és információbiztonsági problémák megszüntetéséről is.

A biztosítóknak adatszolgáltatás keretében kell számot adniuk az MNB által publikált határozataiban előírt intézkedések teljesítéséről áprilisban, illetve július végén – olvasható a jegybank közleményében.