A fokozott terrorkészültség miatt legalább március 1-ig maradnak a járőröző fegyveres katonák a brüsszeli köztereken a belga kormány pénteki döntése értelmében.

Az intézkedés keretében ezer katonát mozgósítottak, közülük egy időben legfeljebb hétszázan fognak az utcákon szolgálatot teljesíteni – tájékoztattak hivatalos közleményben. A belga fővárosban emellett továbbra is fokozott rendőri jelenlétre kell készülni.

A hatóságok január 8-án jelentették be, hogy marad a hármas terrorfenyegetettségi fokozat Belgium egész területén. A hármas “súlyos” szint, és azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye “lehetséges és valószínű”.

Szabadon engedték a novemberi párizsi merényletekkel kapcsolatban őrizetbe vett egyik gyanúsítottat Belgiumban. A szövetségi ügyészség közlése szerint a marokkói származású, de belga állampolgárságú Ayoub Bazarouj ellen elegendő bizonyíték hiányában ejtették a gyilkosság és terrorcselekmény végrehajtása miatt felhozott vádakat. A 22 éves férfit jelenleg terrorszervezetben való részvétellel vádolják.

Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője szerint Bazaroujt azzal gyanúsítják, hogy segítséget nyújtott a párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, a jelenleg is szökésben lévő Salah Abdeslamnak. A fiatalember ügyvédje azt közölte, hogy ügyfele csak a környékről ismerte Abdeslamot, de nem voltak közeli viszonyban.

Az ügyészség később bejelentette, hogy vádat emeltek a párizsi merényletekkel kapcsolatban két nappal ezelőtt Brüsszel Molenbeek nevű negyedében őrizetbe vett Zakaria J. ellen, és egy héttel meghosszabbították előzetes letartóztatását. A szintén szerdán őrizetbe vett Mustafa E.-t eközben szabadon bocsátották.

Mindkét férfit azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban álltak a 130 ember halálával járó, november 13-i párizsi merényletsorozat elkövetőivel.