A törökországi kurd kisebbség érdekeit képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) is részt vesz a leendő török alkotmány megalkotásában – jelentette az Anadolu állami hírügynökség.

A HDP ankarai kongresszusán jelezte, hogy részt vesz annak a parlamenti bizottságnak a munkájában, amelyet Törökországban új alaptörvények előkészítésére hoztak létre és amelyet most majd ismét felállítanak. A folyamat során a párt három küldötte arra törekedne, hogy fékezze a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egy erős végrehajtó elnöki rendszer kialakítására irányuló törekvéseit.

Ugyan a leendő alkotmány pontos tartalmáról viták folynak, az AKP széles pártközi támogatást élvez az alaptörvény átalakításában. A jelenleg érvényes alkotmányt még 1982-ben, a katonai puccsok idején fogadták el.

Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök és az általa 2001-ben alapított AKP a jelenleginél nagyobb politikai hatalommal ruházná fel az államfőt. Az ellenzéki erők azonban inkább a kisebbségi jogok és a demokratikus szabadságjogok fejlesztését helyeznék előtérbe.

A három nagy ellenzéki pártot Ismail Kahraman, a parlament elnöke január elején kérte meg arra, hogy csatlakozzon az alaptörvényt előkészítő bizottság munkájához, de a HDP csak most döntött a kérdésben.
“Részt veszünk az alkotmányozás folyamatában, bár az AKP-val számos területen nézeteltéréseink vannak” – mondta Selahattin Demirtas a HDP társelnöke. Hozzátette: a különbségek ellenére és bárminemű előítélet nélkül a kibékülés lehetősÚj török égeit keresik majd.

Ertugrul Kürkcü, a HDP izmiri képviselője jelezte, hogy a leendő alkotmánnyal kapcsolatos javaslatuk nagyobb hatalmat biztosítana a helyi hatóságoknak.

A vasárnapi kongresszuson a párt két vezetőjét, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdagot is egyhangúlag újraválasztották. A HDP élén egy nő és egy férfi áll, ami a két nem jogainak egyenlőségét jelképezi.

A HDP a 2015. november 1-i előre hozott parlamenti választásokon Törökország harmadik legnagyobb politikai pártjaként került be a törvényhozásba.