A Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen Kecskeméten kihirdetett ítéletben csak azokban az esetekben marasztalták el a vádlottakat, amelyekben az ügyészség bizonyítani tudta a bűnelkövetést – erről a Kecskeméti Törvényszék adott tájékoztatást.

A közlemény szerint a törvényszék megállapította Hagyó Miklós elsőrendű vádlott bűnösségét hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettében, ezért őt két év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádat annyiban találta bizonyítottnak, hogy a politikus a szentendrei utastájékoztatóval kapcsolatban a szerződésszerű teljesítés tényleges megtörténte előtt utasította a negyedrendű vádlottat a teljesítés igazolására.

Ugyanakkor – folytatódott a közlemény – az ügyészség nem bizonyította Hagyó Miklós bűnösségét az úgynevezett Nokia-dobozos ügyben. A vád egyetlen bizonyítékon, Balogh Zsolt negyedrendű vádlott ügyészség előtt tett vallomásán alapult, melyet a bíróságon visszavont. Az ügyészség a bírósági tárgyalással párhuzamosan is tovább nyomozott, de semmilyen egyéb bizonyítékot nem terjesztett a bíróság elé. Így a törvényszék a vádlottat e körben bizonyítottság hiányában felmentette. Nem bizonyította az ügyészség Hagyó bűnösségét az AAM Zrt. vonatkozásában terhére rótt bűncselekményben sem – írták.

A másodrendű vádlottat – Mesterházy Ernőt – “fel kellett menteni”, mert az ügyészség által a terhére rótt két szerződésből az egyiket egyáltalán nem kötötték meg, a másikban pedig nem bizonyították, hogy utasítást adott volna a szerződés megkötésére – közölte a bíróság.

A harmadrendű vádlottat – Antal Attilát, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatóját – a bíróság bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, ezért egy év hat hónap börtönre ítélte, melynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. Bizonyítást nyert egyes szerződések körében a visszaélés, viszont az ügyészség nem tudta bizonyítani a legsúlyosabb részcselekményekben a bűnösségét (takarítási szerződés, AAM Zrt.-vel, CC Soft Kft.-vel kötött szerződések) – olvasható a törvényszéki közleményben.

A nyolcadrendű vádlottat – Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. egykori kommunikációs igazgatóját – a bíróság hűtlen kezelés bűntettében és kétrendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében bűnösnek találta, ezért őt egy év tíz hónap börtönre ítélte, melynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. Esetében sem bizonyította az ügyészség valamennyi vádbeli szerződés vonatkozásában a visszaélést – tették hozzá.

A tizennegyedrendű vádlottat – a BKV Zrt. korábbi humánpolitikai igazgatóját – a bíróság felmentette, ezt maga az ügyészség indítványozta. Neki az ügyészség által sem támadott kollektív szerződésben megállapított mértékű végkielégítést fizették csak ki.

A törvényszék közleménye szerint az ügyészség nyolc vádlott tekintetében állította, de nem bizonyította, hogy tettüket bűnszervezetben követték volna el, nem bizonyította a vádlottak összehangolt tevékenységét. Az alkalomszerű, egymáshoz nem kapcsolódó, kizárólag egyéni érdektől vezérelt bűncselekmények pedig a törvény szerint nem minősülnek bűnszervezetben történő elkövetésnek.

A tizenöt vádlottból a bíróság kilencet elítélt – írták. Az elsőfokú ítélet megállapítása szerint Hagyó Miklós és Balogh Zsolt terhére a vádbeli 500 millió forintból 39,6 millió forint elkövetési értéket, Antal Attila harmadrendű vádlott terhére a vádbeli 1 milliárd forintból 10,7 millió forint elkövetési értéket bizonyítottak, míg a másodrendű vádlott esetében a vádbeli 500 millió forintot egyáltalán nem sikerült bizonyítani – tették hozzá.

A bíróság a büntetéseket “értelemszerűen nem az ügyészség által állított, hanem csak a bizonyítani tudott” elkövetési értékkel arányban állóan szabta ki. A régóta követett bírói gyakorlat szerint a bizonyított elkövetési értékkel a kiszabott büntetések arányban állnak. A börtönbüntetések végrehajtását az eljáró bíró felfüggesztette – jelezte közleményében a Kecskeméti Törvényszék. A Hagyó-per keddi kecskeméti ítélethirdetése végén Homonnai János ügyész az ítélet felmentő rendelkezései, téves minősítés és törvénysértően enyhe büntetés miatt jelentett be fellebbezést a Hagyó Miklósra, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesére kiszabott büntetés súlyosbításáért. A Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze további 11 vádlott esetében szintén súlyosbításért fellebbez, míg 3 vádlott esetében 3 nap gondolkodási időt kért. Az elmarasztalt vádlottak, köztük Hagyó Miklós felmentésért jelentettek be fellebbezést, a jelen lévő felmentett vádlottak tudomásul vették az ítéletet, a többieknek 3 nap áll rendelkezésükre arra, hogy reagáljanak az őket érintő határozatra.