A német kormány ülésén elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a külföldi bűnözők kiutasítására vonatkozó szabályok szigorításáról szóló javaslatát, amelyet a 12 tartományban szilveszterkor túlnyomórészt külföldiek által nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások miatt dolgozott ki.

A törvénymódosító javaslat szerint ki kell utasítani mindazon külföldieket, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek szexuális bűncselekmény, élet vagy testi épség, illetve tulajdon ellen sorozatban vagy erőszak alkalmazásával elkövetett bűncselekmény, hivatalos személy elleni erőszak miatt, függetlenül a büntetés időtartamától és attól, hogy letöltendő vagy felfüggesztett-e a büntetés. Eddig legkevesebb egy év szabadságvesztés büntetés esetén kellett kiutasítani az ilyen típusú bűncselekményt elkövető külföldieket.

A kormány továbbá javasolja, hogy az eddigi három év helyett egy év letöltendő szabadságvesztés legyen az a határ, amely felett egy elítélt menekült esetében megvonják a menekültstátust, illetve menedékkérőtől megvonják a menekültstátus megszerzésének lehetőségét és az ország elhagyására kötelezik.

A szigorítás a menedékkérők túlnyomó többségének érdekét is szolgálják, hiszen ők jogkövető magatartást tanúsítanak – idézték a kormány közleményében Heiko Maas igazságügyi minisztert.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása szerint szilveszter éjjel a 16 tartomány közül 12-ben történtek csoportosan elkövetett szexuális molesztálások és rablások, és nők sérelmére elkövetett szexuális molesztálással súlyosbított rablások. Az eddig azonosított több mint 50 feltételezett elkövető néhány kivételtől eltekintve külföldi, többségük észak-afrikai.

A legtöbb eset Észak-Rajna-Vesztfáliában, illetve a tartomány legnépesebb városában, Kölnben történt, ahol a városi ügyészség szerdai összesítése szerint 945 feljelentést tettek. Összesen 559-en számoltak be szexuális támadásról. A hatóságok eddig 35 gyanúsítottat azonosítottak és egy ügyben emeltek vádat, egy tunéziai és egy marokkói férfit rablással vádoltak meg.

A kölni rendőrség valamennyi gyanúsítottat kitiltotta a februári nyilvános farsangi rendezvényekről és rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül a karneváli szezonra.