John McAfee, a róla elnevezett számítógépes vírusirtó program megalkotója felajánlotta: feltöri annak az Apple okostelefonnak a kódját, amely az elmúlt év végén a kaliforniai San Bernardinóban megölt terroristáé volt.

McAfee egy, a Business Insider című orgánumban közzétett cikkben terjesztette elő az ajánlatot a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI).

Még kedden egy szövetségi bíró Los Angelesben arra kötelezte az Apple informatikai óriáscéget – az okostelefon gyártóját -, hogy oldja fel a San Bernardino-i terorrmerénylet egyik elkövetője okostelefonjának titkos kódját, s tegye hozzáférhetővé a telefonon lévő adatokat az FBI számára. Ám Tim Cook, az Apple vezérigazgatója – adatvédelemre és a cég klienseinek biztonságára hivatkozva – megtagadta a bírói döntés végrehajtását.

John McAfee – aki közben a Libertárius Párt elnökjelöltjeként magának kampányol – most bejelentette: ő és csapata, amelyet a világ legjobb szakembereiből álló csapatnak nevezett, készen áll arra, hogy feltörje a kódot, “ellenszolgálatás nélkül”. Cikkében azt ígéri, hogy három hét alatt megoldják a problémát. A megoldás módjáról azonban nem közölt semmit.

Washingtonban egyébként, a The Wall Street Journal információi szerint, már azon dolgoznak a Kongresszusban, hogy törvényekkel is szabályozzák, hogy az informatikai cégeknek milyen esetekben legyen kötelező hozzáférést biztosítaniuk az illetékes hatóságok számára a termékeikhez.

Az FBI terrorista támadásnak nyilvánította a San Bernardinóban egy helyi szociális intézményben történt fegyveres támadást, amelynek során 14 ember meghalt, 21 pedig megsebesült. A nyomozók telefonbeszélgetéseket fedeztek fel, amelyeken a támadók közül legalább egy kapcsolatba lépett olyanokkal, akiket az FBI megfigyel.