Aláírásgyűjtést indított az Együtt a kötelező betelepítési kvóta ügyében a kormány által kezdeményezett népszavazás ellen, valamint a népszavazások szerintük erőszakos megakadályozásával szemben. A párt elnöke a budapesti Nyugati téri helyszínen botránynak nevezte, hogy az ügyészség nem indított még nyomozást a Nemzeti Választási Irodánál a múlt héten történtek miatt.

Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: “múlt héten Orbán Viktor betetőzte azt az alkotmányos puccsot, amelyen elvitatja az emberek jogát, hogy a számukra fontos kérdésekben elmondhassák a véleményüket”. A Nemzeti Választási Irodánál történteket “a fideszes bőrfejűek botrányának” nevezte, álláspontja szerint ez folytatódott azzal, hogy a Nemzeti Választási Bizottság “egy nyíltan alkotmányellenes kérdést engedett tovább”, a baloldali népszavazási kezdeményezést pedig legázolta.
“Az Együtt álláspontja szerint ma Orbán Viktor akadályozza, hogy olyan kérdésekben legyen népszavazás, ami az embereknek fontos és közben (…) erőszakhoz folyamodik az emberek akaratával szemben” – mondta a választási irodánál történtekre utalva.

Szigetvári Viktor szerint a kormányfő nem a kvótáról akar népszavaztatni, hanem Európából, az Európai Unióból akarja kifele vinni Magyarországot. Hozzátette: pártja szerint Orbán Viktornak erre nincs felhatalmazása.

Az Együtt elnöke előrevetítette: ha kiírják a kötelező betelepítési kvótákkal összefüggő népszavazást, akkor azt bojkottálni fogják, mivel törvényellenesnek tartják. Hozzátette, a kampányban ugyanakkor nem fognak “lazsálni”, mert el kívánják magyarázni az embereknek, hogy “amíg Orbán Viktor Vlagyimir Putyin kottáját énekli, addig nem nyugszik, amíg ki nem viszi ezt az országot az Európai Unióból”, miközben szerintük Magyarországnak “nyugaton a helye”.

Az Együtt “Lopják a jogom! A józan középúton Európáért és a népszavazásokért” címmel ellátott papírokon gyűjti az aláírásokat. A dokumentumon az szerepel: “Orbán Viktor csak abban enged népszavazást, ami neki tetszik. Ezért akadályoz meg akár erőszakkal is mindent, ami a nép igazi véleményét mutatná meg. Tiltakozzon Ön is a népszavazások erőszakos megakadályozása és az Európa elleni gyűlöletkeltés miatt! Béke és Európa nélkül nincs Magyarország! Védjük meg Magyarországot Orbántól és a Fidesz önkényétől!”.