A tejpiaci forgalmazást vizsgáló 41 ellenőrzés több mint 30 százalékánál tisztességtelen forgalmazói magatartást állapított meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), öt esetben 96 millió forint bírságot is kiszabtak a hatóság ellenőrei.

A Nébih tájékoztatása szerint a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek értékesítése során vizsgálták a tisztességtelen forgalmazói magatartást a beszállítókkal szemben.

Az UHT tejek esetében a tisztességtelen forgalmazói magatartás elsősorban a termékek beszerzési ár alatti értékesítésével, illetve a magyar és külföldi tejek árképzésének különbözőségében valósulhat meg – közölték.

A Nébih szakemberei az ellenőrzések felét hat kereskedelmi láncnál, illetve három – kereskedelmi lánchoz franchise szerződéssel kapcsolódó – kiskereskedőnél folytatták le, míg a másik felét kis- és közepes kereskedő vállalkozásoknál.

Az árképzés vizsgálata során jelentős eltéréseket tapasztaltak: egyes tejeket akár 10-30 százalékkal magasabb árréssel is értékesítettek, emiatt főként a magyar termékek fogyasztói ára emelkedett. Ezzel jelentős hatást gyakoroltak a hazai termékek eladására az egyébként is árérzékeny piacon – hangsúlyozta a Nébih.

A megállapított szabálytalanságok összesen 19 féle tej forgalmazását érintették, amelyek közül 9 magyar és 10 külföldi gyártású volt.

A Nébih közleménye szerint a tisztességes előállítók, beszállítók, valamint a magyar vásárlók érdekeinek védelme érdekében a jövőben is folyamatosan vizsgálják majd a tisztességtelen forgalmazói magatartást a kereskedelemben.