New York állam és Dél-Karolina parlamenti képviselői törvényjavaslatot terjesztettek elő arról, hogy valamennyi menekültet regisztrálni kell, mégpedig azzal az indokkal, hogy ha a menekültek terrorakciót követnének el, felelősségre lehessen őket vonni.

A dél-karolinai törvényhozók azt mondják: őket jobban aggasztja az esetleges terrorfenyegetés, mint az alkotmány esetleges megsértése. A törvényjavaslat ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy ilyen jellegű intézkedés Dél-Karolinára soha nem volt jellemző, ebben a szövetségi államban ugyanis mindig fontosnak tartották a keresztényi vendégszeretetet. “Azt akarom, hogy megmaradjunk olyanoknak, amilyenek mindig is voltunk: vendégszerető és befogadó emberek” – fogalmazott Kevin Johnson az állam helyi parlamentjének demokrata párti szenátora. Kevin Bryant szenátor, a törvényjavaslat egyik kidolgozója nyilatkozatában kifejtette, hogy a törvényjavaslatnak három eleme van. Eszerint valamennyi menekültet kötelezően kell regisztrálni, egyénileg kell felelősséget vállalniuk azoknak, akik terrorizmust támogató országokból – például Szudánból, Iránból, Szíriából – érkező menekülteket támogatnak, valamint tiltani kell, hogy a menekültekre és családtagjaikra költségvetési vagy bármiféle állami pénzt költsenek.

Bryant szenátor szerint aki segíteni akarja a menekülteket, adományozhat különféle segélyszervezeteknek, hogy ezek aztán másutt segíthessék a rászorulókat. A törvényjavaslat célja az előterjesztők szerint a dél-karolinai polgárok biztonságának szavatolása.

Dél-Karolinába 2010 óta összesen 850 – közülük tavaly nyár óta 87 – menekült érkezett Európából, Afrikából és a Közel-Keletről.

New York állam ugyanilyen értelmű törvényjavaslatát Terrence Murphy republikánus szenátor terjesztette elő. A New York-i javaslat nemcsak a regisztrációt teszi kötelezővé, hanem az ujjlenyomatvételt és az egy esztendőn keresztül tartó szigorú ellenőrzést is. “Az államnak ugyan nincs meg a lehetősége, hogy megakadályozza menekültek érkezését, viszont ahhoz megvan a hatalma és a felelőssége is, hogy figyelemmel kísérje, kik ezek az emberek és miért jöttek ide” – fogalmazott Terrence Murphy a törvényjavaslat előterjesztése után.