A strasbourgi Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Bizottsága (Moneyval) Budapesten vizsgálódott a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés helyzetéről – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közlemény szerint a március 7-18. közötti vizsgálat a 2015 februárjában megkezdődött országvizsgálat része, megállapításait és ajánlásait a Moneyval 2016 szeptemberére tervezett strasbourgi plenáris ülése fogja jóváhagyni.

A Moneyval főtitkára, Matthias Kloth vezette, 9 főből álló nemzetközi szakértői delegáció számos hatóság és szolgáltató képviselőivel, köztük Balogh László pénzügypolitikai helyettes államtitkárral is találkozott. 

Az NGM emlékeztet arra: Magyarországon a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem szakmai irányítása és koordinálása több mint egy évtizede a pénzügyekért felelős miniszter hatásköre.

A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelés elsősorban arra irányul, hogy felmérje a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek hazai végrehajtását és érvényesülését, mind a jogszabályok, mind az intézmények, mind a piaci szereplők tekintetében. Ilyen értékelést minden európai ország esetében rendszeresen végeznek. Magyarország előző országvizsgálata 2009-2010-ben zajlott.

Az FATF (az OECD mellett működő Pénzügyi Akciócsoport, a pénzmosás elleni nemzetközi küzdelem terén a legfontosabb szabályalkotó szervezet) új ajánlásai és metodológiája alapján a jelenleg folyamatban levő, 5. körös országértékelés új kihívások elé állítja a tagállamokat. A jogszabályi és intézményi háttér megfelelése mellett kiemelt hangsúlyt kap a rendszer hatékonyságának és eredményességének vizsgálata – áll a közleményben.

A vizsgálat kiterjed a pénzügyi szektor szereplőinek tudatosságától és odafigyelésétől, a bejelentések továbbításától, a felügyeleti ellenőrzésétől kezdve a pénzmosási tárgyú nyomozások lebonyolításán, az ügyészségi vádemelésen keresztül a bírói ítélethozatallal bezárólag minden mozzanatra. A korszerű szabályozás és a hatékony végrehajtás biztosítása épp azt a célt szolgálja, hogy megnehezítse, és ha lehet, meggátolja a gazdasági bűncselekmények “hozamának” tisztára mosását a bűnözők számára – hangsúlyozza az NGM.

Tájékoztatásuk szerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés rendszerének fontos eleme az érvényes EU direktíva alkalmazásán túlmenően a nemzetközi legjobb gyakorlatok átvétele, aminek kiemelkedő jelentőségű fóruma a Moneyval országvizsgálata.