Roma civil szervezetek és kisebbségi önkormányzatok képviselőinek tart jogvédő képzést a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hogy segítséget nyújtsanak a roma közösségből hozzájuk fordulóknak – közölte Muhi Erika a szervezet igazgatója.

A NEKI igazgatója azt mondta, céljuk az, hogy az egy hónap múlva záruló program végén a hallgatók alakítsanak egy egyesületet, amely átfogó segítséget nyújthat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő, jogsegélyszolgálatot igénylőknek, legyen az diszkriminációs ügy, vagy önkormányzatokkal, cégekkel, hatóságokkal szembeni jogérvényesítés.

A képzésben részt vevőknek olyan ismereteket oktatnak, amelyek “napi szinten” érintik a roma közösségeket, így főként a gyermekvédelem, a közmunka, a szabálysértések és a büntetőjog, valamint szociális kérdések témakörében – tette hozzá.

Az elmúlt években a vidéki jogvédő szervezetek sorra szűntek meg anyagi és emberi erőforrások híján, de a jogsegély-igény továbbra is jelentős, főként a borsodi térségben, ahonnan a panaszok túlnyomó többsége ebből a megyéből érkezik hozzájuk – mondta a NEKI igazgatója.

Beszámolt arról is, hogy az országban első alkalommal indult ilyen jellegű civil jogvédő képzést a Norvég Civil Alap támogatásával valósítják meg.