Időszerűség és megalapozottság tekintetében is jól teljesítenek a bírósági intézmények. Országos szinten a büntető ügyek mintegy 26 százaléka egy hónapon belül, a tárgyalás mellőzésével lefolytatott eljárások keretében befejeződött – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, a Győri Ítélőtábla és a Győri Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Handó Tünde Győrben kifejtette: a bírói függetlenség és felelősség lényege, hogy minden bírónak mindig a hivatali esküjéhez híven, legjobb tudása szerint, befolyásolásmentesen, a tények alapján kell az ítéletet meghoznia. Hozzáfűzte: ezt a szellemiséget tükrözi, hogy egyre kevesebb az ügyhátralék és egyre kevesebb a határozatok hatályon kívül helyezése.

Elmondta azt is, hogy a bírói függetlenség mellett a társadalmi elvárásoknak és a közvélemény érdeklődésének is meg kell felelni. Ezt a célt szolgálja a Nyitott bíróság program, a bírói életpályamodell kidolgozása, az ahhoz kapcsolódó bérrendezés, valamint az intézmények infrastrukturális fejlesztése.

Takács József, a Győri Törvényszék elnöke elmondta, hogy 2015-ben 37 ezer ügy érkezett hozzájuk, amelyből mintegy 11 ezer peres eljárás volt. A közigazgatási ügyszakban száz százalékkal emelkedett az ügyek száma 2014-hez képest tavaly, amelynek okaként a földforgalmi törvényt, a kisajátításokat és a migrációt jelölte meg.

Hozzáfűzte: ha döntés születik a körmendi és a szentgotthárdi nyitott befogadóállomás létesítéséről és a többi bezárásáról, akkor jelentősen, a jelenlegi 300-ról 2000-2500-ra nőhet a törvényszékre érkező, migrációval kapcsolatos ügyek száma.

Takács József elmondta azt is, hogy tavaly megszigorították a biztonsági intézkedéseket: az épületbe csak teljes körű átvizsgálás után lehet belépni.

Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke a tavalyi évet összegezve elmondta, hogy másodfokon a büntető ügyek 98 százalékát egy éven belül befejezték, a fennmaradó két százalékot pedig két éven belül. A gazdasági, vagyoni és felszámolási ügyeknek pedig a 98,5 százalékát fejezték be egy éven belül.

A polgári perek 73,3 százalékát fél éven belül befejezték, ez az arány 2014-ben 47 százalék volt, a hat hónapon belüli befejezések aránya 45,6 százalékról 71,3 százalékra emelkedett.