A 2015. március 15-ével bevezetett vasárnapi munkavégzés tilalmának tegnapi eltörlési szándékával számos jogszabály és ezekhez kapcsolódó joggyakorlat is megváltozni látszik – derül ki a Wolters Kluwer Kft. Jogtár adatbázisából.

Bár egyszerűnek tűnik, nem csak a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt kell hatályon kívül helyezni az eredeti állapot visszaállításához.

A kérdéses jogszabályon kívül a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, továbbá a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény számos rendelkezését kell a jogalkotónak megváltoztatnia ahhoz, hogy szándéka szerint a korábbi – a vasárnapi munkavégzést engedő – jogszabályi környezetet visszaállítsa. Ezen túl hatályon kívül kell helyezni a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzési tilalomtól eltérő nyitvatartás engedélyezésének feltételeiről szóló 53/2015. (III. 17.) Korm. rendeletet – ad tájékoztatást dr. Takács Tibor kiemelt ügyfélkapcsolati vezető.

Vissza kell tehát a jogalkotónak állítani a 2015. márciusi jogszabályi környezetet. Ki kell vezetni a tavaly született kiskereskedelmi nap fogalmát, és a korábbi szabályozási koncepció egyes hivatkozási elemeit és részletszabályait. Például újra szabályozni kell, hogy a vasárnapi napra a rendes munkaidő a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény hatályon kívül helyezése okán hogyan osztható be, továbbá a jogalkotónak újra megfelelő egyensúlyt kell teremtenie a kereskedelmi tevékenység gyakorlásának szabadsága, valamint a vasárnap, illetve munkaszüneti napokon dolgozók érdekei között.

A munka törvénykönyvében újra szabályozni szükséges a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére vasárnapra beosztott rendes munkaidő jogi helyzetét, melynek figyelemmel kell lennie az e munkavállaló számára a közvetlenül megelőző szombatra rendes munkaidőre történő beosztás lehetőségére is.

A Wolters Kluwer Kft. által nyújtott céginformációs szolgáltatás – a ceginfo.hu – szerint hozzávetőlegesen legalább 57 ezer, a kiskereskedelemben működő cég, vállalkozás érintett e változások kapcsán.