Az MSZP átfogó javaslatcsomagot nyújt be hétfőn a parlamentben azon munkavállalók védelme érdekében, akik vasárnap dolgoznak – jelentette be Lukács Zoltán alelnök és párttársa, Nyakó István budapesti sajtótájékoztatóján.

Lukács Zoltán közölte: céljuk, hogy ezek az emberek legalább 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a jelenlegi 50 százalékos helyett.

Hangsúlyozta, hogy nem kívánnak túlzott terhet tenni a munkaadókra, ezért azt javasolják, hogy csak 50 százalékos bérpótlék után kelljen járulékot fizetniük a munkavállalóik után. Ugyanakkor azt sem szeretnék, hogy emiatt hátrányokat szenvedjenek a dolgozók, ezért úgy alakítanák ki a szabályozást, hogy az ne érintse negatívan a munkavállalók járulékfizetéssel kapcsolatos ügyeit, így például a nyugdíjukat.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt: céljuk, hogy egy embert egy hónapban legfeljebb két vasárnapon lehessen munkára kötelezni, ennél többet csupán akkor dolgozhasson vasárnap, ha írásbeli megállapodást köt vele a munkáltató, mert így jogilag számon lehet kérni őt.

Közlése szerint a szabályozás nemcsak a kereskedelemben dolgozókra vonatkozna, hanem minden olyan munkavállalóra, aki vasárnap szolgálatban van, összesen sok százezer emberre. Felsorolásában megemlítette – többek között – a közlekedési dolgozókat, a rendőröket és az erőművek alkalmazottait.

Lukács Zoltán úgy fogalmazott, a Fidesz bosszút áll, amiért a polgárok akarata nem egyezett az övével, ezért csökkentette a nagyobbik kormánypárt 50 százalékra a vasárnapra járó bérpótlékot, pedig az MSZP alelnökének véleménye szerint erre nem lett volna szükség, ugyanis a vasárnapi boltzárat más törvény szabályozta, mint a bérpótlékot.

Nyakó István, aki népszavazást kezdeményezett a témában, arról beszélt, hogy a Fidesz csak jogilag lépett vissza a vasárnapi boltzártól, politikailag azonban nem: továbbra is kívánatosnak tartja azt.

Mivel a frissen eltörölt rendelkezést bármikor vissza lehet hozni, az MSZP folytatja az aláírásgyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, ha érvényes és eredményes referendum dönt egy kérdésben, akkor abban a szabályozási körben három évig nem lehet új előírást hozni. Nyakó István azt mondta, az MSZP egy szavát sem hiszi el a Fidesznek, és nem hagyja, hogy a nagyobbik kormánypárt újra bevezesse a vasárnapi boltzárat.

Pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben és szombaton lépett hatályba a kereskedelemről szóló törvény módosítása, amely ismét lehetővé teszi, hogy a boltok nyitva tarthassanak vasárnap.