A terrorizmus, a szélsőségesség és a kábítószer-kereskedelem elleni fellépés, valamint a tömegpusztító, ezen belül a vegyi fegyverek terroristák kezébe kerülésének megakadályozásában történő együttműködés távlatairól tárgyalt Moszkvában Oroszország, Kína és India külügyminisztere.

Erről Szergej Lavrov, az orosz diplomáciai tárca vezetője számolt be a tárgyalások befejeződése után.

Vang Ji kínai külügyminiszter azt hangoztatta, hogy ha a három ország, amelynek külpolitikai megközelítései hasonlóak, “egységes hangon” szólal meg, akkor álláspontjukat meghallgatja a világ. Hangsúlyozta, hogy a regionális és nemzetközi változások szükségessé teszik a hármak közötti koordinációt és a gyakorlati együttműködés kiszélesítését.

Vang egyúttal leszögezte, hogy a RIC-csoport (a betűszó Oroszország, India és Kína angol elnevezésének kezdőbetűiből áll össze) együttműködése nem irányul senki ellen, és hozzájárulhat a nemzetközi béke megerősödéséhez.

Szusma Szvarádzs indiai külügyminiszter kijelentette: a tanácskozás nyomán arra számít, hogy a három ország közös stratégiát dolgoz ki a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, egyebek között az ENSZ keretei között. Elmondta, hogy orosz és kínai partnerével megvitatták a közel-keleti helyzetet, valamint hogy a három ország “elkötelezett a demokratikus és békepárti erők támogatása mellett a regionális stabilitás biztosítása érdekében”.

A három külügyminiszter Szvarádzs szavai szerint egyetértett abban, hogy a nemzetközi közösségnek együtt kell működnie az afgán kormánnyal a béketörekvések folytatása és a terrorizmus elleni harc ügyében.

Az indiai diplomácia vezetője arra kérte orosz és kínai kollégáját, hogy támogassák az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjáról folytatott tárgyalásokat, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy India a testület állandó tagjává váljon. Kijelentette: Lavrov és Van beleegyezett, hogy elősegíti India tagságát a Sanghaji Együttműködési Szervezetben. A 2001-ben politikai, gazdasági és katonai együttműködés céljából létrejött csoportosulásnak jelenleg Kína és Oroszország mellett Kazahszán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a tagja

Szvarádzs megköszönte orosz és indiai kollégájának, hogy támogatják hazája soros elnökségét a brazil-orosz-indiai-kínai-dél-afrikai gazdasági csoportban (BRICS). Elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnököt India várja a BRICS októberi goai csúcstalálkozójára.

Vang közölte, hogy a három külügyminiszter megállapodott a RIC csoporton belüli együttműködés jelenlegi dinamikájának fenntartásában és a sokoldalú együttműködés megerősítésében.