Visszahívták a penészgombatoxinnal szennyezett dmBio diákcsemegét, az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk szerint a dm-ben (dm-Drogeriemarkt) árusított 200 grammos kiszerelésű termék már nem található meg az üzletek polcain – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 A Nébih közölte, a riasztás szerint a megengedettnél magasabb ochratoxin A értéket mértek a bio mazsola, mandula és dió keverékben. A termék (dm Bio Studenten Futter) minőség-megőrzési ideje 2017. február 15.

A hivatal azt kéri a vásárlóktól, hogy a termékeket ne fogyasszák el.

Közölték, bár az élelmiszerek előállítói folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye, így megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket – áll a közleményben.

A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető – írta a hivatal.

Az ochratoxin erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban a májat, az idegrendszert, az immunrendszert és a reproduktív szerveket is károsítja. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.