A német szövetségi parlament (Bundestag) az oszmán török által az örmények ellen az I. világháború idején elkövetett mészárlásokat népirtásnak nevező határozatról szavaz csütörtökön.

A kormánypártok – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) – és az ellenzéki Zöldek frakciójának közös határozati javaslatában négyszer is szerepel a népirtás kifejezés. 
    

Egyebek mellett az áll benne, hogy az Oszmán Birodalomban 1915. április 24-én az ifjútörök kormány utasítására megkezdett tervszerű üldöztetés és megsemmisítés több mint egymillió örmény nemzetiségű áldozatának sorsa “példaszerűen mutatja meg a tömegpusztítások, etnikai tisztogatások, népcsoportok elűzése, és bizony a népirtások” 20. századi történetét. 
    

A határozatban rámutatnak arra, hogy a Német Császárságnak – az Oszmán Birodalom legfőbb szövetségesének – “szégyenletes szerepe” volt a történtekben, diplomatái révén voltak értesülései a népirtásról, mégsem tett semmit “ezeknek az emberiesség elleni bűntetteknek” a megakadályozásáért. 
    

Hangsúlyozzák, hogy Németország vállalja történelmi felelősségét, amelyből az is következik, hogy ösztönöznie kell az örmény-török megbékélést. A határozatban az is szerepel, hogy a Bundestag megemlékezése a 101 éve kezdődött népirtásokra az örmény nép, “a világ legősibb keresztény népe iránti különleges tisztelet” kifejeződése is.
    

A több éves előkészítő munka és politikai vita után véglegesített határozat elfogadása biztosra vehető.
    

Történészek 1,5 millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után elpusztított örmények számát, és sok kutató a 20. század első népirtásának tartja az akkori eseményeket. Azonban a mai Törökország az egykori Oszmán Birodalom utódállamaként következetesen visszautasítja, hogy a történteket népirtásnak nevezzék.
    

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című hetilap által a napokban megszólaltatott német kormánypárti politikusok nem számítanak nagyon súlyos reakciókra Ankarából, és felhívják a figyelmet arra, hogy tavaly, a mészárlások kezdetének 100. évfordulóján a Bundestag elnöke, Norbert Lammert és Joachim Gauck államfő is nyilvánosan népirtásnak nevezte a történteket, amit a török vezetés visszafogottan bírált.