A nagy orosz hírgyűjtő portálok felelni fognak a rajtuk megjelenő információk hitelességéért, csakúgy, mint a tömegtájékoztató eszközök, az erről szóló Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt törvény jelent meg a hivatalos közlönyben.

A január 1-jén hatályba lépő jogszabály értelmében a híraggregátorokon nem jelenhetnek meg államtitkot és terrorizmusra való felszólítást tartalmazó, illetve a terrorizmust nyíltan támogató anyagok. A szolgáltatók kötelesek lesznek ellenőrizni az általuk terjesztett, társadalmi szempontból fontos információk valóságtartalmát, és vissza kell majd vonniuk őket, ha sértik a hírközlési és médiafelügyelet (Roszkomnadzor) előírásait. Meg kell akadályozniuk, hogy az oldaluk segítségével társadalmi szempontból fontos álinformációkat hitelesként próbálják meg elterjeszteni.
    

A hírgyűjtő oldalak üzemeltetőinek meg kell akadályozniuk, hogy szolgáltatásukat állampolgároknak a nemük, az életkoruk és faji vagy nemzeti hovatartozásuk miatti lejáratására használják fel. A híraggregátorok választások idején kötelesek betartani az orosz választási törvény által előírt tilalmakat és korlátozásokat.
    

Az elsősorban az internetes keresőjéről ismert Jandeksz orosz online óriásvállalat korábban közölte, hogy a törvény miatt valószínűleg meg  kell majd változtatni a Jandeksz Novosztyi elnevezésű hírgyűjtő szolgáltatását, mivel az automatizált rendszer nem képes ellenőrizni a külső szerkesztőségekből beérkező napi több százezer cikk hitelességét, mint ahogy azt sem, hogy az egyes médiumokat hivatalosan bejegyezték-e.