A terrorellenes harcban folytatott nemzetközi együttműködés fokozásának szükségességét hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonbeszélgetésük során, a két vezető személyes találkozóban állapodott meg, és Oroszország megszünteti a szervezett törökországi turistautakra vonatkozó tilalmat – közölte a Kreml.

Ez volt az első kapcsolatfelvétel a két államfő között, amióta a török légierő tavaly novemberben lelőtt egy orosz bombázó repülőgépet. A telefonbeszélgetés, amely a Kreml értékelése szerint “gyakorlatias és építő jellegű volt, valamint a sokrétű kétoldalú együttműködés baráti jellegének helyreállítására irányult”, 40 percig tartott.
     

Az orosz elnöki hivatal sajtóosztályának közlése szerint Putyin és Erdogan megállapodott egy mielőbbi személyes találkozó előkészítésében.
    

Megegyeztek, hogy az orosz és a török diplomácia vezetője július 1-jén, a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet külügyminiszteri tanácskozásának keretében külön is tárgyal majd egymással. Szergej Lavrov és Mevlüt Cavusoglu megbeszéléseinek napirendjén szerepel majd a közel-keleti helyzet, különös tekintettel a szíriai rendezésre, valamint a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztése.
    

A közvetlenül a telefonbeszélgetés után megtartott moszkvai kormányülésen Putyin bejelentette, hogy Oroszország a terrorfenyegetés dacára megszünteti az idegenforgalom terén életbe léptetett korlátozásokat. Szavai szerint Erdogan biztosította őt arról, hogy a török kormány mindent tőle telhetőt megtesz az orosz állampolgárok törökországi biztonságának szavatolása érdekében. Az orosz elnök megbízta a kormányt, hogy folytasson párbeszédet Törökországgal a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok helyreállításáról. 
    

Putyin a telefonbeszélgetés során kijelentette, hogy Erdogan üzenete, amelyben kifejezte sajnálkozását az orosz katonai géppel történt “tragikus incidens” miatt, “megteremtette a feltételét annak, hogy, hogy ellapozzanak a kétoldalú kapcsolatok válságos oldaláról”, és megkezdődjön a közös munka felújítása a nemzetközi, a regionális és a kétoldalú kérdésekben. Az orosz elnök reményét fejezte ki, hogy “objektív jellegű” lesz a bírósági vizsgálat annak a török állampolgárnak az esetében, akivel szemben az orosz pilóta halála miatt emeltek vádat. 
    

Vlagyimir Putyin mély részvétét fejezte ki az isztambuli repülőtéren végrehajtott terrortámadás miatt, valamint együttérzését az ott életüket vesztett áldozatok családjának. A sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt.
    

A megbeszélés során mindkét fél hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés élénkítését a mindenki számára közös terrorfenyegetés ellen.
    

A két ország között azután vált fagyossá a viszony, hogy a török légierő tavaly november 24-én – légtérsértésre hivatkozva – lelőtt egy Szíriában harci szolgálatot teljesítő Szu-24-es orosz bombázót. Az egyik orosz pilóta életét vesztette. Az incidens nyomán Moszkva gazdasági és vízumszankciókat vezetett be Ankara ellen, valamint sorozatosan éles bírálatokat fogalmazott meg Törökországnak a szíriai válságban játszott szerepével kapcsolatban. 
    

Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte. Ennek első részét Erdogan a Putyinhoz intézett levelében teljesítette.