Árnyékjelentést küldött az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az Európa Tanácsnak ahhoz a hivatalos jelentéshez, amelyben a bukaresti kormány a nyelvi charta romániai alkalmazásáról számolt be a strasbourgi székhelyű intézménynek – tudatta az EMNT.

A 70 oldalas dokumentum arról nyújt elemzést, hogyan alkalmazzák Romániában a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának igazságszolgáltatással és közigazgatással kapcsolatos cikkelyeit.
        

A kisebbségi nyelvhasználatra Romániában nincs költségvetési támogatás, világos alkalmazási normarendszer, nincsenek büntetési lehetőségek: mindez teret enged a hatóságok kisebbségellenes megnyilvánulásainak, amelyek sok esetben nem védik, hanem maguk sértik meg a nyelvi jogokat – állapítja meg az árnyékjelentés.
    

A két szervezet szakértői – Toró Tibor, a Sapientia – EMTE oktatója és Árus Zsolt – a dokumentum kidolgozása során más szervezetek képviselőivel is együttműködtek, amelyek szintén árnyékjelentést készítenek a nyelvi charta romániai alkalmazásáról: Szigeti Enikővel, a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) vezetőjével és Bethlendi Andrással, a Musai-Muszáj mozgalom civil aktivistájával. A kölcsönös segítségnyújtás egy nyelvi jogokkal foglalkozó, civil jogvédő hálózat létrejöttének lehetőségét vetíti előre, hiszen a folyamatos kapcsolattartás, munkamegosztás és kölcsönös informálás növelné a nemzetközi érdekérvényesítés hatékonyságát – olvasható az EMNT közleményében.
    

Hozzáfűzték: Vesna Crnic-Grotic, a nyelvi charta szakértői bizottságának elnöke arról tájékoztatta az EMNT-t, hogy az árnyékjelentést figyelembe vehetik a romániai jelentés elemzésénél a felügyelő bizottság novemberi ülésén.
    

Májusban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bejelentette: árnyékjelentést készít a nyelvi charta romániai ratifikálásakor vállalt kötelezettségek teljesítéséről, miként korábban az árnyékjelentést fűzött ahhoz a hivatalos beszámolóhoz is, amelyet a bukaresti kormány a kisebbségvédelmi keretegyezmény romániai alkalmazásáról készített. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is úgy vélekedett: a román kormány jelentése valótlanul fest kedvező képet a nyelvi jogok romániai biztosításáról.