Egy devizahiteles demonstrációsorozat kapcsán gyülekezési jogi kérdésekben benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében tart nyilvános határozathirdetést az Alkotmánybíróság (Ab) kedden – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára.

A főtitkár az ügyet ismertetve elmondta: a 2014. december 19-ei fővárosi devizahitel-károsultak érdekében tartott demonstráció-sorozat egyik résztvevője által benyújtott alkotmányjogi panasz a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntését támadta alaptörvénybe ütközés, a békés gyülekezéshez való jog sérelme miatt.
    

Az indítvány előzménye, hogy a rendőrség, majd a bíróság is a tervezett demonstráció-sorozat egyes helyszínein “megtiltotta” a tüntetést, így többek között a Markó utcában a Kúria épülete előtt, illetve a Cinege utcában a miniszterelnök otthonánál. A határozatok indoklásában hivatkoztak arra, hogy a rendezvény megtartása a Kúriánál a bíróság zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, a Cinege utcában pedig mások jogainak és szabadságának sérelmével járna.
    

Az indítványozó egyrészt arra hivatkozott, hogy a Kúriánál már többször tartottak hasonló rendezvényt, melyek bejelentését a rendőrség tudomásul vette és egyik korábbi esetben sem történt olyan esemény, amely súlyosan zavarta volna a bíróságok működését.
    

A Cinege utcai helyszínnel kapcsolatban az alkotmányjogi panasz tartalmazza, hogy “amennyiben a lezárással érintett terület nem veszíti el a gyülekezési törvény szerinti közterület-jellegét, hanem csak a használata korlátozódik, úgy a rendőrségnek érdemben vizsgálnia kell, hogy a bejelentett rendezvény az intézkedéssel korlátozott közterületen megtartható-e vagy sem”.
    

Az indítványozó szerint a legfontosabb elvi kérdés az, hogy alkalmazható-e előzetes tiltási okként a gyülekezési törvény azon rendelkezése, mely szerint a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével. Ugyanis a bíróság erre hivatkozva hagyta helyben a rendőrség hasonló tartalmú határozatát.
    

Az alkotmányjogi panaszban az indítványozó a vitatott bírósági határozat megsemmisítését kérte az Ab-től.
    

Az Alkotmánybíróság Donáti utcai épületében kedden délelőtt sorra kerülő nyilvános hirdetéssel kapcsolatos információk, köztük az ügy alapjául szolgáló alkotmányjogi panasz szövege is megtalálható az Ab honlapján.