2013 szeptemberében a szlovén jegybank megállapította, hogy a globális pénzügyi válság következtében öt szlovén bank fizetésképtelenné vált.

Ítélethirdetés a C-526/14 Kotnik és társai ügyben

Szlovénia állami támogatás nyújtását helyezte kilátásba a bajba jutott bankok helyzetének stabilizálására, amihez az Európai Bizottságnak a banki ágazatra vonatkozó közleményével összhangban az érintett bankok részvényesei és bizonyos kötvényesei egyes pénzeszközeinek a bevonását is előírta. A Bizottság ezt követően 2013 decemberében zöld jelzést adott a kérdéses állami támogatások nyújtására.

A szlovén hatóságok eljárásának alkotmányosságát vizsgáló szlovén alkotmánybíróság azt kérdezi a Bíróságtól, hogy a Bizottságnak a részvényesek és bizonyos kötvényesek pénzeszközeinek a bankok helyzetének stabilizálása céljából történő felhasználásáról rendelkező közleménye összhangban van-e az uniós jog magasabb rangú szabályaival, különösen az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezéseivel, valamint az EU Alapjogi Chartájával.