Belgium kész elvállalni a kilépni készülő Nagy-Britannia helyett a 2017 második félévében esedékes soros uniós elnökséget – közölte Didier Reynders belga külügyminiszter a Belga hírügynökségnek Ulánbátorban adott interjújában.

Az Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) tartózkodó külügyminiszter elmondta, a belga kormánnyal való egyeztetést követően az ulánbátori tanácskozás ideje alatt lehetőség nyílt arra, hogy terveiket ismertesse az európai intézmények vezetőivel. Hozzátette: mind Donald Tusk, az Európai Tanács, mind Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pozitívan fogadta a felajánlást.
    

Noha Belgium csak 2024-ben töltené be az unió soros elnökségét, úgy vélekedett, Brüsszel felkészült, és van tapasztalata egy ilyen horderejű esemény sikeres lefolytatásában.
    

Kiemelte, hogy az átvállalt elnökség nem jelent lényeges többletköltséget sem Belgiumnak, sem az Európai Unió intézményeinek, mivel a meglévő épületeket és üléstermeket használhatnák a tanácskozó miniszterek és diplomaták.
    

Megemlítette, hogy Belgium egyébként is nemzetközi események megrendezésére készül, mivel 2017 elején ott tartja következő csúcstalálkozóját a NATO, valamint a 2018-ban esedékes Ázsia-Európa Találkozóra (ASEM) is készül a főváros.
    

A külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy Nagy-Britannia az unió soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia után következő Máltától venné át. Az uniós tagságról szóló és a kilépéspártiak győzelmével végződött brit referendum miatt azonban felvetődött a kérdés a szigetország soros elnökségéről is – mondta.
    

A 2017-es elnökség sorsáról már a jövő héten dönthetnek az uniós vezetők – tette hozzá Didier Reynders.