Minden eddiginél több, 2943 költségvetési szerv vett részt a magyar közszféra korrupciós kockázatait és az intézmények korrupcióval szembeni védettségét vizsgáló integritás felmérés adatfelvételében az idén – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A számvevőszék hatodik alkalommal méri fel a közintézmények szervezeti integritását, az adatfelvételhez önkéntesen lehetett regisztrálni az ÁSZ informatikai rendszerében.
    

A csatlakozók száma mintegy 400-zal több, mint az eddigi legnagyobb részvétellel zajlott tavalyi felmérésben, amelyben 2557 szervezet vett részt. Az idei kimagasló részvétellel csaknem megháromszorozódott az első 2011-es felmérésben résztvevők száma, amikor 1095 intézmény csatlakozott – írta a számvevőszék.
    

Az ÁSZ szerint az aktivitás mutatja, az intézmények fontosnak tartják szervezetük korrupciós kockázatokkal szembeni ellenálló képességének erősítését, és nyitottak a korrupciós kockázatok kezelését célzó újabb módszerek bevezetésére.
    

A költségvetési szervek által visszaküldött elektronikus kérdőívek bekerülnek az  informatikai rendszerbe, amely kiszámolja az adott szervezet korrupciós veszélyeztetettségére és az azokkal szembeni kontrollok szintjére vonatkozó indexeket. A felmérési adatok alapján az ÁSZ összefoglaló tanulmányt és intézménycsoportokra bontott  elemzéseket készít, amivel a korrupció elleni védekezésben segíteni igyekszik a költségvetési szerveket.