Varga Mihály őszre a bankoknak, a tőzsdének és a vállalkozásoknak is további bővülési lehetőséget biztosító jogszabály-módosításokat ígér. A nemzetgazdasági miniszter a Figyelő című hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban azt is elmondta, hogy olyan intézkedésekre készülnek, amelyek az eddigi egyoldalú, az uniós forrásokhoz kapcsolódó növekedés bázisát szélesítik.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy átgondolják a munkahelyteremtő programok átalakítását, javítják a munkaerő-áramlás lehetőségét. A miniszter hangsúlyozta, Magyarország nem sietteti az euró bevezetését, jövőre még nem csatlakozik az ERM-II rendszerbe. A közelmúltban létrehozott gazdasági kabinet vezetőjeként nem tartja kizártnak, hogy ősztől ritkábban ülésezik a kormány a kabinetrendszer bevezetése miatt. 
    

A 2,5 százalékos idei növekedési prognózist egyelőre nem módosítják, Varga Mihály a második negyedévre 1,5-2 százalék körüli bővülést vár – olvasható a hetilapban.
    

Hangsúlyozta, hogy a kormánynak elsősorban a hazai munkaerővel kell foglalkoznia, de hozzátette, hogy a munkaadók igényeire is figyelnie kell, ellenkező esetben, a kellő munkaerő hiányában beruházási lehetőségektől esik el a gazdaság. “Érzése szerint” az egyik autóipari cég magyarországi befektetése is ezért hiúsult meg.
    

Szavaiból kiderül, hogy Magyarország jövőre nem lép be az ERM-II rendszerbe; úgy fogalmazott, gazdasági szempontból elsietett lenne az euró 2020-as bevezetése, először a versenyképességen kell javítani. Azt is megjegyezte, reméli, hogy a visegrádi négyek – leszámítva természetesen Szlovákiát – egyeztetni fognak az euró bevezetésének összehangolásáról.
    

Az interjúból az is kiderül, hogy a NAV átalakítása még nem zárult le, és megerősítette, hogy a kodifikációs munkáért felelős adóügyi helyettes államtitkári posztra új embert neveznek ki augusztus 15-én. A Figyelő információi szerint Pankucsi Zoltán helyére Izer Norbert érkezik a PwC tanácsadó cégtől.