Összesen több mint 1,3 milliárd forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy pénzügyi szolgáltatóra – közölte a jegybank.

A közlemény szerint a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-re engedély nélküli pénzügyi és befektetési szolgáltatás miatt 550 millió forint, a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-re és a Business Telecom (BTEL) Nyrt.-re jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt 500 millió és 243 millió forint bírságot szabott ki a jegybank. A Credit-Investement Kft.-t 60 millió forint bírsággal sújtotta a jegybank, mert a cég bejelentés hiányában közvetített pénzügyi szolgáltatást.
    

Hangsúlyozták, a jogosulatlan szolgáltatók vagy pilótajátékok megtévesztően ígérnek akár rövid távon valószínűtlenül magas hozamokat, nemegyszer tőke- vagy hozamgaranciával.
    

Az MNB közleménye szerint az ügyfeleket nem éri anyagi hátrány követelésük érvényesítésekor a jegybanki intézkedés nyomán. Azon magánszemély ügyfelek – a jogosulatlan tevékenység miatti – követelései, akik nem gazdasági tevékenységük keretében szerződtek az érintett társaságokkal, megelőzik az MNB által kiszabott piacfelügyeleti bírság összegét egy felszámolási eljárás során a kielégítési sorrendben – fejtették ki.
    

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-t a jegybank 450 millió forint bírsággal sújtotta jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás, és 100 millió forinttal engedély nélküli befektetési szolgáltatás miatt. A cég az MNB engedélye nélkül üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszközt a befektetőktől. (A jegybank felhívta a figyelmet, hogy a társaság nem keverendő össze a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt-vel.)
    

A Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-nél a jegybank feltárta, hogy a cég felügyeleti engedély hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatást végzett, mivel üzletszerűen betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtött a befektetőktől.
    

A Business Telecom (BTEL) Nyrt.-t 215 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a jegybank visszafizetendő pénzeszköz gyűjtését célzó, 28 millió forinttal pedig az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtási tevékenysége miatt.
    

A Credit-Investement Kft.-nél az MNB megállapította, hogy a társaság felügyeleti bejelentés hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatást közvetített, mivel üzletszerűen függő ügynökként közvetített pénzügyi szolgáltatást a BTEL Nyrt. ügyfelei számára.