A kínai rendőrség országszerte 192 illegálisan működő bank 450 vezetőjét és alkalmazottját fogta el, akiket tiltott külföldi kereskedésében való részvétellel gyanúsítanak.

A pénzintézetek földalatti hálózatának törvényellenes tranzakcióiban állítólag 200 milliárd jüant (mintegy 8300 milliárd forintot) forgattak meg – tájékoztatott a kínai média.
    

A rendőrségi akcióra egy olyan időszakban került sor, amikor a kínai szárazföldről nagy mennyiségű tőke áramlik ki, részben a jüan árfolyamának gyengülésétől tartva.
    

Miközben a magánszemélyek részéről tartós igény mutatkozik a külföldi tőkebefektetések iránt, Kínában adminisztratív akadályok nehezítik az ilyen tranzakciókat. Így például a kínaiak évente csak 50 ezer dollár (csaknem 14 millió forint) értékben válthatnak külföldi devizát.
    

A hatóságoknak kíméletlenül le kell csapniuk ezekre az illegális bankokra, mert a helyzet könnyen kicsúszhat az ellenőrzésük alól és zavart okozhat a piacon” – vélte Csao Hszi-csün, a pekingi Népi Egyetem professzora a South China Morning Post című lapban. Utalt rá, hogy cégek százai, ha nem ezrei foglalkoznak manapság csak azzal, hogy pénzt juttassanak ki Kínából.
    

A bűnüldöző szerveknek egyre komolyabb feladatot jelent a földalatti bankok megtalálása és leleplezése. Működésük az egész országra kiterjed, de jelenlétük különösen jellemző Hopej, Liaoning, Csilin, Csiangszu, Csöcsiang, Sanghaj, Fucsien, Santung, Hunan, Kuangtung, Szecsuan és Kanszu területén.
    

Júniusban a déli Kuangtungban 17 embert vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint cégeik révén jelentős mértékben mostak pénzt és csak Sencsenből 5 év alatt több mint 30 milliárd jüant (mintegy 1200 milliárd forintot) juttattak a határon túlra.
    

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy az illegális pénzintézetek tevékenysége sok esetben kötődik bűncselekményekhez, a nemzetbiztonságra nézve is veszélyt okozva. Voltak olyan lebukottak, akiket például kábítószer-csempészéssel vagy terrorizmussal gyanúsítottak.