Az Amnesty International (AI) felszólította Izraelt, hogy “méltányos és nyilvános tárgyaláson” ítélkezzen a World Vision (Világ Jövőképe) nevű nemzetközi segélyszervezetnek dolgozó palesztin felett, akit azzal vádolnak, hogy a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezetnek játszotta át a humanitárius célokra szánt külföldi pénzsegélyeket – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

“Az izraeli hatóságoknak azonnal ki kell vizsgálniuk a vádakat, hogy a World Vision egyik helyi vezetőjét, Mohamed Halabit bántalmazták fogva tartása alatt, és kényszerítették vallomása megtételére” – követelte az AI. A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint eleinte nem engedték, hogy találkozzon ügyvédjével, majd amikor ez megtörténhetett, akkor azt állította jogi képviselőjének, hogy nagyon rosszul bántak vele fogvatartói.
    

A kínzással, vagy más, kegyetlen, embertelen vagy megalázó módon megszerzett bizonyítékokat ki kell zárni a jogi eljárásból. Alapvetően elhibázottá válhat a per az ellene szóló állítások független és pártatlan vizsgálata nélkül” – szerepel az IÁ-jelentésben. 
    

“Nagyon súlyos vád a gázai humanitárius válság enyhítésére szánt pénzek elsikkasztása. Ezért különösen fontos, hogy egy tisztességes és átlátható, Mohamed Halabi jogait teljes mértékben tiszteletben tartó tárgyaláson szülessen döntés” – zárul a nemzetközi szervezet követelése. 
    

A Halabit kihallgató Sin Bét belbiztonsági szolgálat szerint a segélyszervezetnek dolgozó Halabi dollármilliókat játszott át a civileknek szánt pénzekből a Hamásznak, és már hat éve a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak ügynöke volt.
    

Az augusztus elején benyújtott vádirat szerint több tízmillió dollár – Európából és az Egyesült Államokból civilek támogatására érkezett – segélyt adott át a Hamásznak terrorcselekmények elkövetésére. Pénzt adott a két évvel ezelőtti Erős Szikla hadművelet idején a Hamász harcosainak, és a Hamász a tőle kapott összegekből is fejlesztette rakétaarzenálját, hadállásait és a Gázai övezet alatt ásott, Izrael elleni támadásokra használt alagútjait.
    

A Sin Bét már júniusban őrizetbe vette a harmincnyolc éves, a Gázai övezetben található Dzsabália városban élő Mohamed Halabit. A nyomozás adatai szerint 2004-ben szervezte be a Hamász, és az volt a feladata, hogy beépüljön a World Vision nevű keresztény humanitárius segélyszervezetbe, ahonnan titokban a Hamász katonai szárnyának erősítésére kellett átcsatornáznia a segélyeket évi 7,2 millió dollár (mintegy kétmilliárd forint) értékben. A World Vision bejelentette: nincs oka azt feltételezni, hogy igazak lennének a Halabi ellen felhozott vádak.