Az Európai Bizottság (EB) tagjaira vonatkozó etikai kódex módosítását szorgalmazta Emily O’Reilly európai ombudsman, mert sokak szerint nem helyénvaló, hogy José Manuel Barroso, a brüsszeli testület korábbi elnöke állást vállalt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál.

Emily O’Reilly, aki 2013 óta tölti be hivatalát, levelében arra szólította fel Jean-Claude Junckert, a bizottság jelenlegi elnökét, hogy győződjön meg arról, elődje kinevezése megfelel-e az etikai kódex előírásainak.
    

“Barroso úr lépése aggodalmat keltett egy olyan időszakban, amely rendkívül kihívásokkal teli az EU, és különösképpen az állampolgároknak az intézményekbe vetett bizalma szempontjából” – olvasható a levélben. “Fontos, hogy az Európai Bizottság mihamarabb megpróbálja eloszlatni a kinevezés kapcsán széles körben felmerült aggályokat” – hangsúlyozta O’Reilly, aki október 14-ig választ szeretne kapni Junckertől.
    

A jelenlegi szabályok értelmében a brüsszeli bizottság tagjainak megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kell várniuk, mielőtt elhelyezkednének valahol, Barroso pedig ennek eleget tett. O’Reilly azonban célravezetőbbnek tartaná, ha nem csak az eltelt hónapok számát vennék figyelembe, és minden ügyet külön megvizsgálnának.
    

Az európai ombudsman azután döntött a cselekvés mellett, hogy 50 európai parlamenti képviselő arra kérte, vizsgálja ki az ügyet, és több mint 117 ezren aláírták a kinevezés ellen indított petíciót.
    

Újságírói kérdésre válaszolva a bizottság illetékes szóvivője megismételte a testület korábbi álláspontját, miszerint Barroso nem vétett az etikai kódex előírásai ellen.
    

A globális pénzügyi válság kirobbanásában sokak által felelőssé tett Goldman Sachs júliusban jelentette be, hogy az Európai Bizottság volt elnöke a cég nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatóság elnöke.
    

Barroso kinevezése komoly felháborodást keltett Brüsszelben, többen erkölcsileg elfogadhatatlannak minősítették. Francois Hollande francia elnök például emlékeztetett arra, hogy a bank igen fontos negatív szerepet játszott a 2008-2009-es nemzetközi pénzügyi válság kialakulásában, és előzőleg abban is, hogy Görögország szavahihetőségét elfogadták pénzügyi helyzetének bemutatásakor, és ezzel Athén bejutott az euróövezetbe, amelyet azután a görög válság megrendített.
    

José Manuel Barroso 2004 és 2014 között állt az Európai Bizottság élén, előtte – 2002 és 2004 között – Portugália miniszterelnöke volt.
    

Az ombudsman feladata az európai intézmények és testületek esetleges jogsértéseire vonatkozó panaszok kivizsgálása. A posztot 1995-ben hozták létre.