Korrupció miatt három és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre, valamint 1,1 millió eurós (341 millió forint) kártérítésre ítélték Podgoricában Svetozar Marovicot, az egykori Szerbia és Montenegró nevű államszövetség volt elnökét – számolt be róla a térség sajtója.

A volt elnöknek ezen felül 100 ezer eurót (31 millió forint) humanitárius célokra kell fordítania. 
    

Az ítéletet azt követően mondták ki, hogy Svetozar Marovic bűnösnek vallotta magát, és vádalkut kötött az ügyészséggel.
    

Az egykori politikust, a kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) volt politikai tanácsának az elnökét tavaly decemberben vették őrizetbe, miután nyáron több, hozzá közel álló személyt, a montenegrói Budva több vezetőjét, illetve Marovic több családtagját is korrupció és hivatali visszaélés gyanújával tartóztatták le. Az elfogottakat azzal gyanúsították, hogy a budvai Plaza bevásárlóközpont, valamint a Jaz nevű strand mellett épített tér kialakításakor hivatali visszaélést követtek el, és ezzel több millió eurós kárt okoztak a városnak. 
    

Az ügyészség korábban közölte, hogy Svetozar Marovic volt a budvai “bűnszervezetnek a feje”. Az egykori elnök a kihallgatása során beismerte, hogy politikai befolyását használta a budvai ügyletek lebonyolításakor. 
    

Svetozar Marovic volt a rövid életű Szerbia és Montenegró egyetlen elnöke, az államközösség fennállásának három évén át, 2003 és 2006 között töltötte be ezt a funkciót, amíg 2006-ban Montenegró és Szerbia függetlenné nem vált.