A kormány pályázatot hirdet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) magyar bírói posztjának betöltésére -adta tájékoztatásul az Igazságügyi Minisztérium.

A pályázatot a megjelent Hivatalos Értesítőben tették közzé.
    

A tájékoztatás szerint a korábban közzétett jelöléseket visszavonják, annak ellenére, hogy az Európa Tanács (ET) bírójelölési eljárásra vonatkozó ajánlásainak kötelező ereje nincsen.
    

Magyarázatképpen hozzáfűzték, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának bíráit az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése választja, a részes államok által előterjesztett, három jelöltet tartalmazó listából. Az Európa Tanács elvárásainak megfelelően nemzeti szinten egy szakmai bizottság választja ki a jelölteket a pályázatok elbírálását követően. A kiválasztott jelöltekről az Európa Tanács keretei között egy tanácsadó testület is állást foglal majd – tartalmazza a közlemény.
    

A kormány augusztus végén Füzi-Rozsnyai Krisztinát, Schanda Balázst és Tallódi Zoltánt jelölte az Európa Tanácsban Magyarország következő strasbourgi bírájának; ezzel egyidejűleg az igazságügyi miniszter kezdeményezte a jelölteknek az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti meghallgatását. 
    

A jelölés módja ellen tiltakozott az MSZP és több jogvédő szervezet is. Tóth Bertalan a szocialisták parlamenti frakciójának vezetője augusztus végén megtartott sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: élnek a gyanúperrel, hogy a kormány egy “Fideszhez hű pártkatonát küld” egy ilyen magas rangú bírói testületbe. Augusztus végén tizenegy civil szervezet küldött nyílt levelet az igazságügyi miniszternek, amelyben hangsúlyozták: szerintük nem tisztességes, nem átlátható és nem konzisztens az a folyamat, amelyben a kormány eldöntötte, ki lesz Magyarország három strasbourgi bíró-jelöltje.
    

A strasbourgi székhelyű EJEB magyar bírájának, Sajó Andrásnak 2017 januárjában lejár a mandátuma. Az ET Parlamenti Közgyűlése előreláthatólag októberében választja meg Magyarország következő strasbourgi bíráját.