Kilátásba helyezte lemondását Ella Pamfilova, az orosz Központ Választási Bizottság elnöke arra az esetre, ha elcsalnák a vasárnapi orosz parlamenti választások eredményét.

“Biztos vagyok benne, hogy (a mostani választás) jobb lesz mint az előző, mert tudom, hogy mit végeztünk el a régiókban. Ha kudarcot vallok ezen a választáson, akkor természetesen le fogok mondani” – jelentette ki Pamfilova.
    

A 2011-ben, amikor még Vlagyimir Csurov állt a választásfelügyelet élén, a sorozatban elkövetett csalások az évtized legnagyobb kormányellenes tüntetéseit váltották ki Oroszországban.
    

Pamfilova, aki korábban emberi jogi biztos is volt, azt mondta, hogy nehéz örökséggel és nehezen meghaladható bizalmatlansággal kellett megküzdenie. “Ha az emberek elvesztik a bizalmukat, akkor utcára vonulnak” – mondta sajtótájékoztatóján.
    

Beszámolt róla, hogy komoly erőfeszítéseket tett a csalás lehetőségeinek kiküszöbölésére; egyebek között elmagyarázta a kormányzóknak, hogy “a 99 százalék már nem sikk”. Elismerte ugyanakkor, hogy az országban még mindig van legalább 15 problémás régió, ahol Vlagyimir Putyin elnök és a kormányzó Egységes Oroszország párt rendre 90 százalék körüli eredményeket ért el.
    

Az orosz elnök csütörtökön televíziós üzenetben szólította fel az orosz választókat, hogy menjenek el szavazni. Putyin szavai szerint a pártok a kampány során lehetőséget kaptak a tisztességes konkurenciaharcra. Az államfő reményét fejezte ki, hogy olyan, a bizalmukra méltó, hozzáértő és becsületes képviselőket választanak meg, akik képesek megvédeni az ország érdekeit.
    

Oroszországban vasárnap választják meg az Állami Duma (a szövetségi parlament alsóháza) 450 új képviselőjét – a ház tagjainak felét egyéni körzetekben, a másik felét pedig a pártok országos listájáról. Az előrejelzések szerint mind az egyéni, mind a listás eredmények alapján várhatóan a kormányzó Egységes Oroszország marad a törvényhozás meghatározó frakciója.
    

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) kedden közölt felmérése szerint a dumában csak az eddigi parlamenti pártok, vagyis az Egységes Oroszország mellett csak Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokratái, Gennagyij Zjuganov kommunista pártja és a szocialista Igazságos Oroszország alakíthat majd frakciót, ez utóbbi politikai erőnél azonban kétséges, hogy végül sikerül-e átlépnie az ötszázalékos küszöböt.
    

A parlamenten kívüli liberális parlamenti pártok, a Jabloko és a Népi Szabadság Pártja (Parnasz) vezetői más mérésekre hivatkozva, nyilatkozataikban reményüket fejezték ki, hogy ők is képesek lesznek majd frakcióalakításra.
    

A parlamenti választásokra 14 párt tudott országos listát állítani. A várakozások szerint az egyéni körzetekben elért eredmények alapján összesen talán kilenc pártnak lesz képviselője a dumában.
    

Ugyancsak vasárnap választják meg 39 régió képviseleti szerveit, az Oroszországi Föderációt alkotó 85 entitás közül hétnek a vezetőjét, valamint mintegy 5 ezer önkormányzatot. Az összesen 38 ezer mandátumért több mint 103 ezer jelölt indul 49 párt és hat társadalmi szervezet képviseletében.
    

A választási kampány finisében Alekszej Navalnij ellenzéki blogger, a Korrupcióellenes Harc Alapítványának vezetője a YouTube videómegosztón légi felvételeket hozott nyilvánosságra egy Plesz város környéki, Volga-parti, 80 hektáros luxusuradalomról. Állítása szerint a 25-30 milliárd rubelt (mintegy 106-126 milliárd forintot) érő, minden igényt kielégítő birtok de facto Dmitrij Medvegyev miniszterelnöknek, az Egységes Oroszország listavezetőjének a “nyaralója”, noha annak tulajdonjoga hivatalosan alapítványról alapítványra szállt.