Várhatóan tizenhét választási lista lesz az október 16-i parlamenti választáson Montenegróban, a pártok éjfélig nyújthatták be választási dokumentumaikat az ország választási bizottságának.

Az induláshoz a nemzeti pártoknak, illetve a listáknak négyezer, a kisebbségi pártoknak pedig ezer támogatói aláírást kellett összeszedniük. 
    

A montenegrói kormányt 2012. december 4-én választották meg, akkor a Milo Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerezte meg a legtöbb szavazatot, és elemzők szerint ismét ennek a tömörülésnek van a legnagyobb esélye a győzelemre. 
    

Milo Djukanovic rövid megszakításokkal 25 éve vezeti a 650 ezres lakosú, 2006-ban függetlenné vált országot miniszterelnökként vagy köztársasági elnökként. 
    

A miniszterelnök január végén bizalmatlansági indítványt nyújtott be önmaga ellen azt követően, hogy Montenegró meghívást kapott a NATO-ba, és emiatt egyre nőtt a feszültség a Nyugat-barát kormány és az oroszbarát ellenzék között. A háromnapos vita végén a 81 fős törvényhozás 42 képviselője támogatta a miniszterelnököt, ám a vita szakadáshoz vezetett a 18 éve partneri viszonyban álló DPS és a Szociáldemokrata Párt között, amely most komoly ellenfele lehet a DPS-nek. 
    

A januári szavazáskor Milo Djukanovic az ellenzéki Pozitív Montenegró (Pozitivna Crna Gora) támogatásának köszönhetően tarthatta meg székét, a pártok közötti megállapodások pedig kormányátalakításhoz vezettek, és az ellenzék is helyet kapott a kabinetben. A DPS ezzel a lépéssel azt szerette volna megelőzni, hogy korrupcióval és az állami pénzekkel való visszaéléssel vádolják meg az októberi parlamenti választások előtt, az európai integráció szempontjából ugyanis kulcsfontosságú, hogy a nemzetközi megfigyelők tisztának ítéljék a voksolást. Ugyanakkor az ellenzék jelezte: csak a választásokig hajlandó együttműködni a kormánnyal.
    

Az Adria-parti államban negyedszer választják meg a parlamentet, amióta a köztársaság 2006-ban különvált Szerbiától. 
    

Október 14-én kampánycsend kezdődik az országban, a szavazóhelyiségek pedig 16-án 7 és 20 között lesznek nyitva.