Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kezdeményezett „Nyitott Bíróságok” program rendezvényei során az elmúlt évek alatt több tízezer diák ismerhette meg a magyar igazságszolgáltatás munkáját.

Az idén indult „Fenntartható fejlődés program” keretében a Szegedi Ítélőtábla – egyebek mellett – vállalta, hogy a középiskolások és egyetemisták körét kibővítve általános iskolások számára is bemutatót tart a bíróságon.

A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Művészeti Alapfokú Iskola 4/a. osztályos növendékei Tánczosné Fullér Ildikó osztályfőnök vezetésével  szeptember 20-án délután erkölcstan óra helyett a jog világával ismerkedtek a Szegedi Ítélőtáblán. Dr. Hámori Attila, az ítélőtábla elnökhelyettese előadásában a kíváncsi nebulók felfedezhették a hatalom megosztásának szükségességét, az igazságszolgáltatás rendszerét, a bíróságok felépítését és az ítélkezést. A tanulók életéhez kapcsolódó példák segítették az ismeretek befogadását, melyet bizonyított az előadó kérdéseire adott helyes válaszért járó cukorkák gyors fogyása.

Dr. Tóth Kinga bírósági titkár a gyerekjogokról beszélt a kisiskolásoknak, amelyről egy rövidfilmet is megtekintettek. Magyarország 1991 óta részese a New Yorkban elfogadott egyezménynek, amely 42 cikkben rögzíti a gyermekek jogait. A diákok végül a büntető tárgyaló és a hozzá tartozó zárka megtekintésével fejezték be a látogatást az ítélőtáblán.