Még három napig, szombaton 16 óráig kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe az a választópolgár, aki október 2-án nem Magyarországon, hanem a 105 külképviselet valamelyikén kíván szavazni. Akik korábban már külképviseleti névjegyzékbe vetették magukat, de mégis Magyarországon voksolnának a referendumon, azok is szombatig jelezhetik ezt.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján előreláthatólag külföldön tartózkodnak, és ott kívánnak élni választójogukkal, az ország külképviseletein voksolhatnak. Ehhez azonban szeptember 24-én 16 óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A határidő jogvesztő.
    

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala (www.valasztas.hu) csütörtök reggeli, 7 órás adataiból kiderül: eddig 1 046-an kérték, hogy Londonban szavazhassanak, Brüsszelben 618-an szerepelnek a névjegyzékben. A harmadik legnépszerűbb város München: 594-en már jelezték, hogy ott akarnak voksolni október 2-án, a negyedik legnépszerűbb Csíkszereda (520).
    

Háromszáznál is többen voksolnának Bécsben (379), Stuttgartban (318), Bernben (313).
    

Kétszáznál is többen voksolnának Szabadkán (289), Berlinben (281), Kolozsváron (271), Hágában (269), Beregszászon (223) és Párizsban (213).
    

Tíznél kevesebb választópolgár jelentkezett 20 külképviseletre: Kairóba (9), Quitoba, Mumbaiba, Teheránba, Kuala Lumpurba, Ho Chi Minh Városba 8-8 jelentkező van, 7-7 Brazíliavárosba, Sao Pauloba, Bejrútba, 6-6 Algírba, Eszékre, Nairobiba, Mexikóvárosba, 5-5 Asztanaba, Ulánbátorba, Jekatyerinburgba és Lendvára, 4-4 Abujába és Tuniszba, 3 pedig Csungkingba. 
    

A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.
    

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, akkor ugyancsak szeptember 24-én 16 óráig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét, szintén szeptember 24-én 16 óráig.
    

A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén kíván szavazni. Megadhat egy értesítési címet (akár külföldit) is, ha nemcsak a lakcímére kér értesítést a külképviseleti névjegyzékbe vételéről.
    

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában lehet benyújtani, vagy online a www.valasztas.hu honlapon.
    

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag személyesen, Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.
    

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”