Az Országgyűlés ma kezdődő ülésén elindíthatja az Alkotmánybíróság hiányzó tagjai megválasztásának folyamatát a bírák személyére javaslatot tevő parlamenti eseti bizottság létrehozásával.

Az ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd várhatóan Hartyányi Jaroszlava ukrán és Ritter Imre német nemzetiségi szószóló is szót kér.
    

A parlament ezt követően választhatja meg az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő eseti bizottság tisztségviselőit és tagjait. A testület felállítása azért vált szükségessé, mert az alaptörvény szerint 15 tagból álló Ab tavasszal 11 tagúra csökkent, az elnöki tisztség pedig jelenleg nem betöltött, jogköreit Sulyok Tamás elnökhelyettes gyakorolja. Az új alkotmánybírók megválasztásához az összes országgyűlési képviselő kétharmadának támogatása szükséges, vagyis a sikeres szavazáshoz ellenzéki szavazatok is kellenek.
    

Ezt követően a képviselők két órán keresztül interpellálhatják a kormányt, majd azonnali kérdéseket tehetnek fel.
    

Az első ülésnap végén összevont vitát tartanak a magyar-bolgár barátság napjáról szóló határozati javaslatról, amelyet közösen jegyeznek fideszes, szocialista és jobbikos képviselők, és akár már kedden el is fogadhatják.