A magyarországi menekültpolitikát bíráló cikket közölt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a The New York Times című amerikai napilap online kiadásában.

Az írás szerzője emlékeztet a pozsonyi EU-csúcsra, amelyen kiderült, milyen nagy a megosztottság a tagországok között abban, hogy miként kell kezelni a migránsok áradatát.
    

Nils Muiznieks szerint nem okozott meglepetést, hogy Magyarország az Európai Unió javaslatait leginkább elutasító országok egyike volt. 
    

A magyar kormány ugyanis már korábban is hozott olyan intézkedéseket, amelyek ellentétesek az emberi jogok tiszteletben tartásának és a jogállamnak az elveivel – írta.
    

Az emberi jogok szempontjának háttérbe szorítását azonban a cikk szerint a magyar kormány menekültpolitikája mutatja a legékesszólóbban. 
    

A szerző szerint az átfogó jogszabályi változtatások gyakorlatilag lehetetlenné tették a migránsok számára, hogy menekültstátuszt kapjanak az országban, védtelenebbé tették a menekülteket, indokolatlanul kriminalizálták a bevándorlókat és a menedékkérőket. 
    

Az írás szerint Orbán Viktor kormánya olyan menetrendet dolgozott ki, amelyet csak “intézményesített idegengyűlöletnek” lehet minősíteni.
    

A cikk bírálja a magyar kormánynak azt a törekvését, hogy a migránsokat a magyar társadalomra leselkedő veszélyként állítsa be. 
    

Az effajta befeketítő kampány nem újdonság Európában – állapítja meg a cikk, utalva az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjára, a francia Nemzeti Frontra és az olasz Északi Ligára.
    

“Csakhogy Magyarországon maga a kormány az, amely ilyen valótlanságokat sulykol” – írja a szerző.